BME ÉPK HK
epitesz.bme.hu

Tárgyfelvétel

Mennyi kreditet lehet maximum felvenni egy félévben?
Egy félévben felvett kreditek számának nincs limitje, de a képzés elvégzéséhez szükséges összes kredit 10%-os meghaladása után fizetni kell értük. (TJSZ 12. § (4))

Angol nyelven szeretnék felvenni kötelező tárgyakat, van rá lehetőség? Mi a teendőm?
Van rá lehetőség, a tárgy teljesítése után a 024 - Tárgyekvivalecia kérelemmel lehet elfogadtatni az idegen nyelven felvett tárgy kreditértékét. A tárgy felvétele előtt kérlek egyeztess az adott oktatóval, hogy van-e erre kapacitás.

Hány tárgyat vehetek fel javító célzattal?
Legfeljebb a képzés elvégzéséhez szükséges kreditmennyiség 10%-áig vehetsz fel tantárgyakat javító szándékkal. Ez BSc képzésen 21 kreditnyi, osztatlan képzésen 30 kreditnyi tantárgyat jelent. Egy tantárgyat csak egyszer javíthatsz. (TVSZ 100. § (6))

Felvehetem más kar tárgyait?
Igen, van rá lehetőség, amennyiben a tárgy előkövetelményének eleget teszel. (TVSZ. 27. § (1)) Ezek a tárgyak szabadon választható tárgynak számítanak.

Utólagosan tárgy leadására van valahogyan lehetőség?
Igen, a második oktatási hét első napjáig, a 018 - Tantárgyfelvételi / tantárgytörlési kérelem (NEM SAJÁT HIBÁS) és 019 Utólagos tantárgyfelvételi / tantárgytörlési kérelem (SAJÁT HIBÁS) kérvények leadásával. Utóbbi esetében 5.500 Ft különeljárási díjat írnak ki kurzusonként. (TJSZ 2. sz. melléklet 1. § (1) k))

Két kurzusom időpontja ütközik és nem tudom úgy felvenni őket, hogy különböző időpontban legyenek. Mit tegyek?
Mielőtt hasonló kérdéssel fordulsz a HK felé, érdemes végiggondolni, hogy ezek a tárgyak mintatanterv szerint egy félévbe esnek-e, illetve hogy kötelező tárgyak-e. Természetesen mintatanterv szerint két kurzus időpontja nem ütheti egymást, de igyekszünk azokat az eseteket is elkerülni, hogy két fontos (a tanulmányokban előrehaladást megnehezítő), bár különböző félévben indított tárgy kurzusai se essenek egy időpontra. Ilyenkor ezeket az ütközéseket jelezzük a Dékáni Hivatal felé, akik felelőssége innentől, hogy ezt sikerül-e elintézni. Szabadon választható tárgyak esetében az ütközésekkel nem áll módunkban foglalkozni.

Van lehetõségem egy tárgyból a korábban megszerzett eredményem javítására?
Van rá lehetőség bizonyos szabályok mellett, a 008 - Kérelem ismételt tárgyteljesítésre javító céllal a képzésen már teljesített tárgyból kérvény leadásával. (TVSZ. 100. §)

Ha felvettem egy tárgyat, de mégsem fogom teljesíteni és a következő félévekben sem szeretném felvenni újra, akkor kell érte fizetnem?
Nem, csupán a 2012. szeptember 1-je előtt beiratkozott hallgatóknak kell fizetniük a felvett, de nem teljesített tantárgyak esetén. A 2012-től beiratkozott hallgatóknak a kurzus újrafelvétele után kell fizetniük 4.500 Ft-ot kurzusonként. (TJSZ 2. sz. melléklet 1. § b))

Hány órakor kezdődik a tárgyfelvétel?
Az előzetes tantárgy- és kurzusfelvételi időszak a vizsgaidőszakot követő harmadik munkanap 18:00 órakor kezdődik. A kedvezményes tantárgy- és kurzusfelvételi időszak az előzetes időszak kezdete előtt legkorábban tizenkét órával kezdődik és legkésőbb az előzetes időszak kezdete előtt egy órával érhet véget. Ezen időszak időbeli kereteit és az erre jogosult hallgatók körét a KTB határozza meg és a tárgyfelvétel kezdete előtt nyolc nappal értesítik a hallgatókat. (TVSZ. 97. §).