BME ÉPK HK
epitesz.bme.hu

GY.I.K. - Gyakran Ismételt Kérdések

Elsőéveseknek:

Jelentkezés – KEFIR

Pontozási rendszer – tanulmányi átlagok

Szociális pályázatok

Eredmények – felszólalás – fellebbezés

Szobabeosztó

Költözési információk- féléveleji és közbeni költözések

Nem kerültem be

 

Milyen papírokkal kell igazolnom a felvételi pontszámomat?
A felvételi pontszámot nem kell igazolni, csak megadni az űrlapon. Az adatok ellenőrzésére később, központilag kerül sor, ezért mindenképp valós adatot adj meg.

Mitől függ, hogy melyik kollégiumba kerülök?
A pályázati űrlap kitöltésekor meg kell adni a prioritási sorrendet, azaz hogy melyik kollégiumban szeretnél lakni. Meghatározott számú férőhely van minden kollégiumban, így a pontszám (szociális vagy felvételi) alapján kialakuló sorrendben kerülnek be a hallgatók a kollégiumokba.

Hol kell leadni a szociális pályázatot?
A szociális pályázatot a Műegyetemi Egységes Pályázati és Elbírálási Rendszerben (MŰEPER) kell leadni. Minden, ehhez a pályázathoz kapcsolódó kérdéssel a HK szociális referensét keressétek a szocialis@epiteszhk.hu címen.

Van lehetőség szobatársat választani?
Igen, van. Az eredmény a Gólyatábor után derül ki, így táborban már tudsz keresni magadnak jövendőbeli szobatársat. Amint tudod, nem kell mást tenned, mint írni a kollegium@epiteszhk.hu címre, vagy a jelentkezés során beírni a kívánt szobatárs Neptun kódját. Az előző esetben elég egyikőtöknek írnia.

Mikor lesz eredmény és hol?
Az eredmény az aktuális felvételi pályázati kiírás szerint kerül kihirdetésre a KEFIR-ben, és értesítünk benneteket a levelező listákon, a Hallgatói Képviselet Facebook oldalán, illetve a Facebook évfolyamcsoportokban is. Erre sajnos elég későn szokott sor kerülni a felvételi eredmények kései kiderülése miatt.

Kik jelentkezhetnek a BME kollégiumaiba?
A Kar minden teljes idejű képzésben részt vevő, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatója jelentkezhet.

Mikor és hol tudok jelentkezni?
A Kari Hallgatói Képviselet hirdeti ki a kollégiumi férőhely pályázatot a www.epiteszhk.bme.hu oldalon. Jelentkezést a KEFIR-en keresztül, helyesen, határidőre kitöltött adatlappal lehet leadni.

Mi az a KEFIR?
Kollégiumi Egységes Felvételi és Információs Rendszer. A KEFIR egy olyan internetes felület, amely megkönnyíti az információ továbbítását a hallgatók és a Hallgatói Képviselet között, valamint a hallgatók a jelentkezésüket, felszólalásukat is ezen keresztül adhatják le.

Külön kell regisztrálni a KEFIR oldalra?
Nem, nem kell. Címtár segítségével egyből be lehet lépni. Azért jó, hogy a címtárhoz van kötve a belépés, mert ezáltal az adataid egyből továbbítva lesznek a Neptunból a KEFIR adatlapodba, és nem kell külön feltöltened őket. Ezért is fontos, hogy a Neptunban mindig pontosan legyenek feltöltve az aktuális adataid.

Mi az első lépés a KEFIR-en?
Először az adataidat kell ellenőrizned a Profil fülön. Kérlek, figyelmesen olvasd át, hogy minden helyesen szerepeljen ott, mert valótlan adatok megadása fegyelmi eljárást von maga után!

Pályázatom leadásánál a KEFIR azt írja, hogy hiányos az adatlapom, pedig minden ki van töltve. Miért lehet ez?
Valószínűleg nincsen igazolványkép feltöltve az adatlapodhoz. Az igazolványképeket a kari admin hagyja jóvá. A következő szempontokra kell figyelned a kép kiválasztásakor: igazolványképszerű, nem tablókép, min. 800*800-as felbontású, álló helyzetű és maximum 3 MB méretű lehet.

Mit kell tennem, hogy érvényes kollégiumi férőhelypályázatot adjak le?
A jelentkezés fülre kattintva tudod elkezdeni a pályázatod kitöltését, majd a valós adataid beírása után a véglegesítés gombra kattintva tudod leadni a pályázatod. A véglegesített pályázatodat a jelentkezési határidő lejárta előtt bármikor meg tudod még változtatni. A véglegesítésről mindig kapni fogsz egy e-mailt a Neptunban megadott e-mail címedre. Kérlek, figyelj a valós adatok megadására, mert a hamis adatok beírása fegyelmi eljárást von maga után.

Milyen időszakok vannak egy évben?
Kollégiumi jelentkezés szempontjából három időszakot különböztetünk meg: őszi, tavaszi és nyári időszakot.

Önköltséges képzésen vagyok, jelentkezhetek kollégiumba?
Természetesen igen, de akkor a kollégiumi térítési díj összege magasabb, a Bercsényi 28-30 Kollégium 23 300 Ft, továbbá a Schönherz Kollégium és a Vásárhelyi Pál Kollégium 20 970 Ft havonta.

Szakirányválasztás előtt állok és nincs még eredményem, de a kollégiumi férőhely pályázat leadása hamarabb van. A jelentkezés során mit kell beírnom?
Azt, hogy még nem vagy szakirányon. Így a harmadévesek, akik nincsenek szakirányon, ill. a BSc-s harmadévesek egy felvételi csoportba fognak tartozni. A pályázás során mindig az előző félévet vesszük figyelembe, ezért csak akkor kell megadnod szakirányt, ha már eltölöttél egy félévet a specializációdon.

Ha másik kollégiumban szeretnék lakni a párommal, vagy máshol vagyok MSc-n, de szeretnék a BSc-s kollégiumban maradni, akkor kinek és mikor kell jeleznem?
Jelezni kell a kari kollégiumi referensnek a kollegium@epiteszhk.hu címen, lehetőség szerint minél hamarabb. Az erre vonatkozó igények megadása általában a felvételivel egy időpontban történik, de elképzelhető, hogy hamarabbi határideje van, mint a felvételi pályázatnak.

Mit jelentenek és milyen kollégiumi felvételi csoportok vannak?
A kollégiumi felvételi csoportok az egyenlő esélyekkel indulást segítik elő, hiszen nem lehet egy diplomázó eredményeit egy elsőévesével összehasonlítani. Emiatt van szükség a kollégiumi felvételi csoportokra (KFCS). A mi karunkon a következő csoportokat különböztetjük meg: elsőéves, másodéves, harmadéves, tervező szakirány, szerkezeti szakirány, BSc+ és MSc.

Melyik kollégiumba fogok bekerülni?
Elsősorban az általad preferált kollégiumot nézzük. Ha az arra jutó helyek azonban elfogynak, akkor a második helyen jelölt kollégiumot vesszük figyelembe.

Mennyibe kerül a kollégium egy hónapra?
A Bercsényi 28-30 Kollégium 11650 Ft, a Schönherz Kollégium és a Vásárhelyi Pál Kollégium 9320 Ft havonta. Amennyiben önköltséges képzésben veszel részt, úgy az összeg kb. ezek kétszerese (lásd: fentebb).

Mi alapján lesz felvételi pontszámom?
Az előző két féléves kreditindexből (az ösztöndíjindex új megnevezése) maximum 100 pont arányosítása, a Közösségi ösztöndíj összegének ponttá arányosítása (max. 50 pont) és a Rendszeres szociális ösztöndíj pályázaton elért pontszám (max. 50 pont).

Milyen sorrendben részesülnek a hallgatók kollégiumi férőhelyben?
5 különböző kategória szerint: tanulmányi kiemelt (adott felvételi csoport 30%-a), szociális kiemelt (férőhelyek 10%-a), közösségi kiemelt (férőhelyek 10%-a), valamint tanulmányi-közösségi pont (adott felvételi csoport 35%-a) és tanulmányi-közösségi-szociális pont alapján (fennmaradó helyek).

Előző félévben kaptam fegyelmi pontot, számít a mostani jelentkezésemnél?
Az 1 évnél nem régebbi fegyelmi pontokat, azokkal megegyező százalékban le kell vonni a felvételi pontszámból. Megrovás esetén a felvételi pontok 10%-át, szigorú megrovás esetén 25%-át kell levonni. Eltiltás esetén a hallgató nem részesülhet kollégiumi férőhelyben.

Melyik tanulmányi átlagom fog beszámítani a jelentkezésemnél?
Az kreditindex, amit megtalálhatsz a Neptunban a tanulmányi átlagoknál, vagy ki is számolhatod az alábbi módszerrel:

kreditindex.png

Mely félévek számítanak bele a felvételi pontszámomba?
A legutóbbi két befejezett aktív félév kreditindexe számít bele.

Javító célzattal felvettem egy tárgyat, amit sikeresen teljesítettem jobb eredménnyel. Beleszámít az kreditindexembe?
Sajnos nem számít bele. A Neptunban a tanulmányi átlagoknál kreditindexnél (ösztöndíjindex) az elismert kreditek nincsenek hozzáadva, így érdemes onnan kiírni a pályázathoz szükséges adatokat.

Milyen tanulmányi átlagtól lehet bekerülni?
Erre nem lehet pontos választ adni. Elsősorban a saját és a veled egy kollégiumi felvételi csoportban lévő hallgatók teljesítményétől függ. Pl.: ha mindenkinek viszonylag rosszabb féléves eredményei vannak egy adott KFCS-n belül, akkor valaki rosszabb eredménnyel is bekerülhet. Ugyanez lehet fordítva is, ha több kimagaslóan jó eredmény van egy csoporton belül, akkor lehet, hogy egy közepes tanuló nem kerül be. Emiatt nehéz előre kalkulálni, hogy ki kerül be és ki nem.

Első féléves MSc-s hallgató vagyok, mi alapján osztják nekünk a férőhelyeket? Én is kreditindex alapján kapok pontot?
Nem, az MSc-s első félévesek felvételi pontszám alapján kapják a férőhelyet.

Előző félévben passzív státuszon voltam. Közösségi pontomat az utolsó aktív félévemről beszámítják?
A közösségi pontszám a Közösségi ösztöndíj összegéből átszámított pontszám. Mivel ez az összegből generált pont lényegében összehasonlítja a közösségi tevékenységedet az adott félévben a többi hallgatóéval, az előző féléves pont nem mutatna reális képet, mert ez függ az aktuális keretösszegtől, körök számától, stb.
Éppen ezért a korábbi félév közösségi pontszáma nem örökíthető át, így ha passzívon voltál, nem tudod beszámíttatni a közösségi pontodat a felvételi pontszámodba (tekintve, hogy a vizsgált félévre nincs). 

Hogyan kaphatok szociális helyzet alapján kollégiumi férőhelyet, hogyan tudom beszámíttatni a kollégiumi férőhely pályázatomba?
A pályázat leadása során tudod jelezni a KEFIR-ben, hogy szociális pályázatodat vegyük figyelembe a kollégiumi férőhely osztásakor, valamint érvényes szociális pályázatot kell leadnod a MŰEPER-ben.

Mit kell tennem azon kívül, hogy bejelöltem a pályázatnál, hogy vegyék figyelembe a szociális helyzetemet?
Érvényes szociális pályázatot kell leadnod a MŰEPER-ben. A szükséges papírokat a pályázati felületre kell feltölteni. Hiány vagy nem megfelelő papírok esetén a bírálók időben értesítenek. A kollégiumhoz a szociális pályázatodnak “előbírált hiányos, kollégiumhoz jó” státuszban kell lennie, utána még változhatnak a pontok. A végleges státusznak előbírált, hiánytalannak kell lennie, e nélkül elveszíted a kollégiumi férőhelyed.

Leadtam a szociális pályázatot, de negatív szám lett az eredmény. Levonásra kerül a férőhely pályázatomnál?
Nem, 0 pontos lesz, így csak a tanulmányi és a közösségi pontszámod lesz figyelembe véve.

Milyen esetben kapok szociális pontot a férőhely pályázat során?
Akkor számít a szociális pályázat, ha meghaladja az előző féléves rendszeres szociális ösztöndíj minimum ponthatárát.

Kit kell keresnem, ha probléma vagy kérdés merül fel a szociális pályázatom leadásával kapcsolatban?
Kérdéseidet szociális ügyekben a szocialis@epiteszhk.hu e-mail címen tudod feltenni.

Kell-e még valamit tennem a sikeres kollégiumi felvételemet követően a szociális pályázatommal?
Amennyiben szociális vagy részben szociális alapon jutottál férőhelyhez a kollégiumban, feltétlenül be kell mutatnod a pályázatod a személyes bemutatások idejében, mert ennek hiányában elveszted az elnyert férőhelyedet.

Mikor és hol láthatom az eredményt?
Az eredményhirdetés időpontját a pályázati kiírás tartalmazza. Először az előzetes -, majd a végleges eredményt (utóbbit szobabeosztással együtt) a Hallgatói Képviselet információs csatornáin és a KEFIR-ben olvashatjátok. Az előzetes eredmény még nem biztosítja a kollégiumi elhelyezést.

Mennyi ideig tudok felszólalni, ha nem kaptam férőhelyet és hibát vélek felfedezni az eredményben?
Az előzetes eredményhirdetés után 2 napod van felszólalni KEFIR-ben, amennyiben eljárási hibát észlelsz. Amennyiben kiderül, hogy valóban eljárási hiba történt, javítják a pontszámodat, és ha az így már elegendő a felvételhez, kollégiumi férőhelyben fogsz részesülni.

Miért jó a szobabeosztó rendszer?

A rendszer biztosítja a kollégisták számára, hogy azzal tudjanak összeköltözni, akivel szeretnének és oda, ahova szeretnének. A jelenlegi szobabeosztó rendszerben csak azok tudnak jelentkezni szobába, akik felvételre kerültek.

A jelentkezéskor megadott szoba és szobatárs érvényét vesztette?

Nem. A szintfelelősök megkapják a jelentkezéskor megadott adatokat (szűrve, csak szobaszám és szobatárs, a személyes adataitok továbbra is biztonságban vannak), ez alapján engedélyezik vagy utasítják el a szobára jelentkezést.

Ki az a szintfelelős?

A szintfelelős az a személy (legtöbb esetben a szint mentora), aki a szobaosztást felügyeli a szintjén. Az ő feladata, hogy a beérkező jelentkezéseket engedélyezze vagy elutasítsa. Ő felel azért, hogy aki abba a szobába akar visszaköltözni, amelyikben lakott, az ezt meg tudja tenni. A szintfelelős biztosítja, hogy ne "szabad rablás" legyen a szobajelentkezés során, hanem az eddigi elvek megmaradjanak.

Hányan tudunk egy szobába jelentkezni?

Egy szobába bármennyien jelentkezhettek, de minden esetben csak 2 lakót enged a rendszer jóvá hagyni. Amennyiben többen, mint 2 jelentkeztek egy szobába, a jelentkezéskor megadott igények döntenek, vagy ha ez sem segít a szintfelelősnek, akkor a felsőbbévesek kerülnek be.

Honnan tudom, hogy jóvá lett hagyva a jelentkezésem?

A rendszer minden esetben (jóváhagyás/elutasítás) e-mailt küld a Neptunban megadott e-mail címedre az állapot változásáról.

Ha elsőévessel akarok lakni, az hogy oldható meg?

Írj a szintfelelősödnek, hogy elsőévessel szeretnél lakni (akár MSc elsőéves, akár alap-/osztatlan képzés elsőéves), ezért engedjen be a szobádba egyedül. Ez természetesen némi kockázattal jár, mert lehetséges, hogy a kívánt szobatársad nem kerül majd felvételre, és ilyenkor véletlenszerűen kapsz szobatársat.

Felvettek kollégiumba, mikor költözhetek be? 

A HK honlapján és a KEFIR-ben vannak meghirdetve a beköltözési napok, de legkésőbb az utolsó időpont utáni öt napon belül be kell költöznöd, különben érvénytelenné válik a felvétel. Ha bármilyen személyes okból kifolyólag nem megoldható a beköltözési adminisztráció, engedélyt kell kérni a Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóságnál (HSZI). Az engedély a kollegiumok@bme.hu címen kérhető.

Részesülök kollégiumi férőhelyben, de nem abban a kollégiumban helyeztek el, ahol eddig laktam, mik a teendőim? 

A költözési napokon külön meg van határozva egy időpont a kollégiumok közötti átköltöző hallgatóknak. Az adott kollégiumok gondnokságán tudsz be- és kiköltözni. Szobádat kérjük, rendben és tisztán hagyd ott a következő lakónak, ezt a mentorok is ellenőrzik. Továbbá ne akadályozd az utánad beköltözőt, hogy a megadott időpontban nem költözöl át a másik kollégiumba.

Mit kell tennem a beköltözés előtt? 

Beköltözés előtt fontos, hogy a Kollégiumi Bentlakási Megállapodást (KBM-et) megismerd és elfogadd a KEFIR-en keresztül. Csak abban az esetben tud a gondnok vagy a mentor beköltöztetni, ha ezt előzetesen megtetted!

Beköltözhetek-e, ha lejárt határidejű tartozásom van a Neptunban kiírva? 

Ha vizsga/leadás/tanulmány miatt van tartozásod akkor igen, ha kollégiumi díjjal kapcsolatos (vendégéjszaka, havidíj stb.) akkor nem tudsz beköltözni. A Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóság ezt figyelemmel kíséri és beköltözésnél minden gondnoknak elküldik a listát ezekről a hallgatókról, így nem érdemes ezzel játszani.

A félév közben vissza szeretném mondani a kollégiumi férőhelyemet, mik a vonzatai? 

Kollégiumi férőhelyedet a Hallgatói Szolgáltatási Igazgatóságnak (kollegiumok@bme.hu) és a kari kollégiumi referensnek (kollegium@epiteszhk.hu) címzett email-ben tudod lemondani. Legfeljebb 2 hónapot ki kell fizetned (vagy a még hátralévő időt a félévből), és a következő félévben a jelentkezésnél a legutolsó helyre kerülsz. 

Hallgatói jogviszonyom a félév közben megszűnt, mik a vonzatai? 

A jogviszony megszűnése után 8 napod van kiköltözni a kollégiumból és az adott hónapot vagy a hátralévő időt a félévből, de legfeljebb két hónapot ki kell fizetned.

Nem kerültem be kollégiumba, mit kell tennem, hogy a várólistára felkerüljek? 

A kollégiumi férőhelyben nem részesült hallgatók, automatikusan várólistára kerülnek, de a KEFIR-en keresztül kell jelezni a várólistán maradási szándékukat.  A várólisták is kollégiumi felvételi csoportokra vannak szétosztva, illetve nincs külön kollégiumonként várólista, az első elérhető férőhelyet kínáljuk fel. Amennyiben nem szeretnél élni a felkínát férőhellyel, abban az esetben lekerülsz a várólistáról.

Mit tudok tenni, ha lemaradtam a jelentkezésről? 

A KEFIR felületén nyílik meg új űrlap a félév elején, ahol tudsz utólagos jelentkezést leadni a félév közben. Ilyenkor az adott kollégiumi felvételi csoport várólistájának legvégére kerülsz.