BME ÉPK HK
epitesz.bme.hu

Alaptámogatás

1. Az ösztöndíj pályázatról

Az Alaptámogatás olyan szociális ösztöndíj, amely kifejezetten az adott képzési szinten elsőéves hallgatók segítésére jött létre. Az alaptámogatás egyszeri juttatás, összege állandó, osztatlan és alapképzésben tanuló hallgatók esetén 83.300 forint, mesterképzésen tanulóknál 124.950 forint. Az Alaptámogatásban csak bizonyos feltételek teljesülése mellett részesülhet egy hallgató: a Rendszeres szociális ösztöndíj minimum ponthatárát el kell érni, és I. vagy II. rászorultsági csoportba kell tartozni. További feltétel az ösztöndíjjal kapcsolatban, hogy első alkalommal jelentkezz be aktív félévre az adott képzési szinten, államilag támogatott képzésen. (Tehát egyetemi tanulmányaid első félévét kezdd meg.)

2. A pályázás menete

Az Alaptámogatást a Rendszeres szociális ösztöndíjjal együtt írja ki a BME Egyetemi Szociális Bizottsága. Mivel feltétel, hogy csak az részesülhet ösztöndíjban, aki Rendszeres szociális ösztöndíjra is jogosult, ezért annak keretein belül kell megpályázni a támogatást. 

3. Pontozási elvek

Az Alaptámogatás nem kötött külön pontozási elvhez, azaz minden hallgató megkapja, akire teljesülnek a pályázati feltételek. Összefoglalva a feltételek: rászorultsági kategóriába tartozónak kell lenni, el kell érni az adott félévi Rendszeres szociális ösztöndíj ponthatárát és az adott képzési szinten intézményektől függetlenül az első aktív félévre kell bejelentkezni, államilag támogatott képzésen.