BME ÉPK HK
epitesz.bme.hu

Tippek albérletkereséshez, lakásvásárláshoz

A kolis résznél már olvashattátok, hogy az első félévben főleg a szociális helyzetetek és kisebb arányban a felvételi pontszámaitok alapján kerülhettek be a BME-s kollégiumok valamelyikébe. (A második félévtől viszont már nagyobb hangsúlyt fog kapni a tanulmányi eredményetek is.)

Így lehet, hogy szeptembertől nem tudtok még kollégiumban lakni, és persze vannak, akik célirányosan albérletet keresnek, vagy lakást vásárolnak: következzen Nekik pár tipp, mire érdemes odafigyelni.

Legfontosabb a leendő otthonok elhelyezkedésére odafigyelni: a keresők többségében kerület szerint tudtok keresni, ám a XI. került az egyik legnagyobb városrész, ezért így igen távoli, tömegközlekedésileg kevésbé kedvező lakásokat is kiadhat a találati lista. Javasoljuk, hogy elsősorban ne is kerületi preferenciákat állítsatok be, hanem inkább a BKK fő útvonalait érintő helyeket keressétek: a M4, a 4-6 villamos vonala (Nagykörút), 19-es, 41-es villamos vonalához közeli helyeket, és persze a gyalogosan megközelíthető távolságokat.

Keresési javaslatok területek alapján:

XI. kerület: Lágymányos, Műegyetem környéke, Feneketlen tó, Gellért hegy, Infopark; Fehérvári út közeli övezetek; Kelenföld

IX. kerület: belső Ferencváros (Kálvin tér, M4), Rehabilitációs terület;

VIII. kerület: Palota-negyed, Rehabilitációs terület (Rákóczi tér, M4), Corvin-negyed;

V. kerület teljes része;

VI-VII. kerület Nagykörúthoz közeli része.

A hely után fontos, hogy mekkora lakást szeretnél: egyedül laknál, esetleg egy lakótárssal, vagy akár mint egy kisebb közösségben, öten-hatan. Nem mindegy, hogy szeretnél-e külön szobát, vagy szívesen osztoznál lakótársaddal. Ezt elsősorban magadban kell eldöntened, hogy milyen életvitelt szoktál meg eddig, és mennyiben szeretnél ezen változtatni.

A lakás egyéb jellemzői, mint az emeleti helyzet, fűtés, lift, közös költség, komfort fokozat tovább árnyalja a lakás állapotát, érdemes részletesen utána olvasni – pontosan mit tartalmaz a közös költség, mit számol a társasház átalányban, mi az, ami egyedi mérős kialakítású.

Fontos, hogy sose válassz látatlanban, minden esetben nézd meg leendő lakásod! Ha valamelyik lakás tetszik, nézd meg második körben is, kérdezz rá minden részletre.

A keresésnél alapvetően két verzió van: vagy közvetlenül a tulajdonostól veszed ki a lakást, vagy közvetítőn keresztül. Amennyiben közvetítőn keresztül keresel, fontos, hogy tudd, a profi, országos cégek a keresőktől semmi esetben sem kérnek előleget a keresési időszakban (ezek a cégek mindig a kiadótól/eladótól kapják jutalékukat), amennyiben mégis ilyennel találkoztok (például csak 5-10-20 ezer forint előre fizetés esetén mutatnak lakásokat), ne fizessetek, váltsatok közvetítőcéget! Ha cégen keresztül kerestek, minden bizonnyal jogilag korrekt szerződést kaptok, de azt is érdemes átnézni: pontosan hány havi kauciót kérnek, mennyi a felmondási idő (mind a két fél részéről), meghibásodás, kár esetén mi a felelősségre vonás pontosan menete.

Ha közvetlenül tulajdonostól veszitek ki a leendő otthonotok, akkor is hasonlóan oda kell figyelnetek az előbbiekben már említett kaucióra, felmondási időre, stb. – és minden esetben írjatok legalább egy egyszerűsített szerződést, még ha barátiasnak is tűnik a viszony, nehogy egyik pillanatról a másikra fedél nélkül maradjatok.

A keresésnél az ismert oldalakon kívül érdemes akár a Facebook-on is rákeresni albérletes csoportokra, főleg, ha lakótársat is keresel magadnak vagy magad mellé.

Természetesen a fentiek mindegyike tanács jellegű, semmi sincs kőbe vésve, de mindig érdemes tapasztalt emberek segítségét kérni.

Amennyiben kollégista szeretnél lenni, akár már a tavaszi félévben lehetőséged van rá, hiszen ekkor már a tanulmányi eredményeid és a közösségi tevékenységeid is számítanak! Ha ezt szeretnéd, ügyelj arra, hogy csak fél évre írd alá a szerződést, vagy csak lakótársként költözz valakihez!