BME ÉPK HK
epitesz.bme.hu

Schönherz Kollégium

Hagyományosan a Villamosmérnöki és Informatikai Kar kollégiuma, melyben viszont egy szinten építészek laknak. Annak ellenére, hogy a kari közélet elsősorban nem itt zajlik, az itt lakó építészekből is egy remek közösség alakul évről-évre.

A Schönherz Kollégium a főváros központjában található, aminek rengeteg előnyét élvezhetik az itt lakók. Az Egyetem 10 perc sétával könnyedén elérhető, továbbá utazni a város bármelyik részére lehet minimális átszállással: a körúton közlekedő 4-es villamos közvetlenül a kollégium előtt áll meg, segítségével legfeljebb egy-két átszállással majdhogynem bárhova eljuthatunk. 

 

Szobák

Beköltözéskor minden kollégista kap egy belépőkártyát, amellyel a bejáratnál kihelyezett forgóvillán keresztül tud bejutni. A belépéseket 0-24 órában felügyeli a recepción a portaszolgálat. A PPP program keretében felújított kollégiumban négy darab lift található, amelyek alig 20 másodperc alatt teszik meg a 18 emeletnyi utat. 

A szobákban 2 darab emeletes ágy található, ágyneművel. Az ágyneműk cseréjét minden második kedden intézi az üzemeltetés, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy levisszük a használtat, és átvesszük az újat, ami mellé még 2 tekercs WC papírt is adnak. Természetesen, ha nem szeretnénk a kapott ágyneműt használni, akkor sajátot vihetünk.

Minden szoba kb. 20 m2 alapterületű és új bútorzattal van felszerelve. 4 db íróasztal zárható fiókkal, lámpával és párnázott székekkel. A lakóhelyiségekben külön-külön hűtő is van, és hűtőnként még egy fagyasztó rész is rendelkezésre áll, ha hosszabb ideig szeretnénk elraktározni valamit. Minden szobához tartozik saját fürdőszoba, amelyben található egy zuhanyzó, egy mosdókagyló és egy WC. Van továbbá előszoba is, ahol minden lakónak van egy saját beépített szekrénye.

 

Közösségi helyiségek

Szinte minden lakószinten van egy jól felszerelt konyha, zárható szekrénnyel, melybe a szobák bepakolhatják a konyhai eszközeiket. A konyhaszekrényéhez tartozó kulcsot mindenki a beköltözéskor kapja meg személyesen, és kiköltözéskor kell visszaszolgáltatnia a portán. Minden konyha rendelkezik 2 darab elektromos tűzhellyel, egy sütővel és egy mikrohullámú sütővel. A kollégium környékén rengeteg étkezési lehetőség van. A szomszédban található több ázsiai étterem, gyrosos és élelmiszerbolt is, valamint a házhozszállítás is egy jól bevált módszer, illetve vannak olyan öntevékeny körök, amelyek a hét különböző napjain finom, frissen sült vacsorát tudnak biztosítani a bentlakóknak, legyen szó pizzáról, hamburgerről, gyrosról, palacsintáról, vagy akár egy jó reggeliről.

A kolinak van saját biciklitárolója, melynek a kulcsát a portán lehet elkérni.

Majdnem minden szinten található egy tanulószoba, táblával és filccel, ahol a tanulni vágyók nyugodt körülmények között sajátíthatják el a tananyagot. A 2. emeleten a közösségi szoba helyén szauna található.

Mosóhelyiség minden második (páratlan) szinten található. Tartalmaz egy programozható mosógépet, valamint egy szárítógépet. 

Közösségi élet

A Schönherz Kollégiumban a közösségi élet alapegységeként szoktuk emlegetni az úgynevezett szintközösségeket. Egy szinten 16 lakószoba található, melyből egy a nevelőtanáré, a maradék 15-öt pedig az oda felvételt nyert 4-4 ember használhatja. Az alábbiakban szeretnénk bemutatni, hogy mivel segíti a kollégium a fent említett ~60 ember mindennapjait.

A 20-as szoba a pihenni vágyó lakók kedvenc helye, a szint klubszobája. Majdnem mindegyik szinten van, és a szintközösségek saját maguknak alakíthatják ki, akár ki is festhetik. Általában fotelekkel és kanapékkal van tele, de van, ahol hűtőt vagy játékkonzolt is beszereznek a szint lakói. Az építész szinten ez egy makettező helyiséget jelent, melyben olyan eszközök segítenek neked, mint a hővágó vagy az üvegező, de akár alapanyagot is találhatsz itt.

Egyéb fontos információk

A havi kollégiumi térítési díj államilag támogatottak számára 9320 Ft, önköltséges hallgatók számára 20970 Ft, mely az extra szolgáltatásokon kívül (pl. vendégéjszaka, internet, kondi) mindent fedez.

Az első félévüket kezdő hallgatók rendszerint a Bercsényibe és a Schönherz Kollégiumokban kapnak elhelyezést.