BME ÉPK HK
epitesz.bme.hu

Számítógép / laptop vásárlási tanácsok

Számítógép / laptop vásárlási tanácsok

Manapság már a legtöbb fiatal rendelkezik saját laptoppal vagy számítógéppel, így felmerülhet a kérdés, hogy miért van szükség egy ilyen kisokosra.

A válasz pedig az, hogy nálunk az építészkaron másod-harmad évtől kezdve a legtöbb dolgot digitálisan fogjátok csinálni, beleértve a rajzolást, tervezést, modellezést, grafikai feladatokat. Ezeknek a munkafolyamatoknak és a hozzájuk szükséges szoftvereknek (ArchiCAD, Photoshop, SketchUp, AutoCAD, stb.) nagy a hardver igénye, egy korábban vásárolt gép nem biztos, hogy elégséges ahhoz, hogy gördülékenyen, és hatékonyan tudjátok megcsinálni rajta az egyetemi feladatokat.

 

Laptop vagy asztali gép?

Ez elsősorban preferencia kérdése, de kétség nélkül mindkét oldalnak megvannak az előnyei és a hátrányai. Természetesen olyan is előfordul, hogy valakinek mindkettő van, egy erősebb asztali gép, és egy olyan laptop, amivel tud konzultálni, vagy olyan alkalmakkor is dolgozni amikor nincs otthon, de ez nyilván költségeket nézve egy megterhelőbb megoldás.

Ezzel rá is térünk az egyik legfontosabb különbségre, a hordozhatóságra. A legelején érdemes jól átgondolni, hogy szüksége van-e arra, hogy egy könnyedén hordozható, kompakt gép legyen, vagy pedig az nem okoz problémát, hogy a gép helyhez kötött. Értelemszerűen ebben a kérdésben a laptop a jobb döntés, hiszen ha szükség van rá, akkor magával tudja vinni az ember, de akár használhatja csak otthon is.

Ugyanakkor, ha laptop mellett döntünk, az kompromisszumokkal jár. Első sorban jelentős árbeli különbség fedezhető fel egy azonos hardverrel rendelkező laptop és asztali gép között, az utóbbi javára. Valamint a méretbeli különbség miatt a legtöbb esetben teljesítménybeli differencia is észrevehető, ugyancsak az asztalik felé döntve a mérleg nyelvét, azok jobb hőháztartásának köszönhetően.

Fontos még megemlíteni az utólagos fejleszthetőséget/bővíthetőséget. Ez asztali gépeknél gond nélkül kivitelezhető, és bár manapság már egyre több laptopnál is van lehetőség erre, azonban ezeknél nincs annyira szabad keze az embernek.

Természetesen ez nem minden, rengeteg pozitív és negatív érvet fel lehetne sorolni mindkét oldal mellett, de elsősorban a hordozhatóság és a laptopok iránti egyre nagyobb érdeklődés (és ebből következő exponenciális fejlődésük) miatt inkább egy laptop vásárlását tanácsolnánk.

 

Hardver specifikációk

Méret és kijelző:

Laptopoknál talán az első kérdés, ami felmerülhet, hogy mégis mekkorát vegyek. Mérettől függően több termékről is beszélhetünk, ilyenek a notebookok (7-10,2”) és a laptopok (10,6-18.4”). Építészeti viszonylatban a legmegfelelőbb méretet 14-17” között találhatjuk meg. Notebookban nem is érdemes gondolkoznotok, hiszen ezeknek a mérete nem megfelelő, valamint ebből adódóan hardveresen is nagyon gyengék.

Amennyiben egy kisebb méretű, pl. 14” laptop mellett döntötök, a kisebb kijelző méret miatt a későbbiekben szükségetek lehet egy külső monitorra.

A külső monitor mérete 24” (23.8”) és 32” között az ideális. Akár asztali géphez, mint egyetlen kijelző, akár laptophoz is, mint kiegészítő monitor tökéletes.

A kijelzőhöz kapcsolódik a felbontás, amiből manapság a legelterjedtebb a FullHD (1920x1080 pixel), de egyre gyakoribb a 4K (UHD, 3840x2160 pixel) is. Érdemes még figyelni a panel típusára, melyek közül legsokoldalúbb az IPS, de természetesen a döntés itt is attól függ milyen célra vásároltok monitort, így érdemes először ezt átgondolni, és az alapján válogatni a különböző panelek közül (IPS, VA, TN).

 

Processzor (CPU):

A CPU tulajdonképpen a gép leghasználtabb része. A legtöbb számítást ez végzi, így nem érdemes spórolni rajta.

Két gyártó van a piacon, az Intel és az AMD. Rossz választás nincsen, akármelyik mellett is döntötök, ugyanis jelenleg elég kiegyenlített a verseny. Mindkettőnél a besorolási rendszer szinte azonos, így könnyen össze lehet őket hasonlítani.

Míg az Intelnél a 9-11. generációs Core i5, i7 és i9-esek közül érdemes választani (pl. Intel Core i7 11800H), addig AMD oldalon a 3-5. gen.-ből a Ryzen 5,7 és 9 között keressétek a számotokra megfelelőt (pl. AMD Ryzen 7 5800H).

 

Videókártya (GPU):

A GPU a gép szíve. Fő funkciója a grafikus megjelenítés és a grafikai számítások elvégzése. Építészként az egyetem 3-4. évétől rengeteget dolgozunk 3D modellekkel, így számunkra ez a hardver is igen fontos.

Ha laptopot kerestek, mindenképpen figyeljetek arra, hogy dedikált videókártyás (különálló kártya) gépet válasszatok, ugyanis az integrált (processzorba épített) videókártyák gyengének bizonyulnak modellezés és rajzolás során. 

Két márka közül választhattok a GPU-knál is, az nVidia és az AMD közül. Egyelőre a laptopok többségét nVidia kártyával szerelik, de az AMD-s laptopok térnyerése is szépen lassan növekszik, bár egyenlőre még gyerekcipőben jár.

Mint korábban említettük, a videokártya is igen fontos számunkra a 3D-s modellezés, valamint a  renderelés miatt, itt nincs feltétlenül szükség a legújabb generációra, ugyanis 2-3 generációval ezelőtti kártyák is tudják hozni azt a szintet, amire egy átlagos bonyolultságú modellhez szükség van. Természetesen ha hosszabb távra terveztek, vagy nagyban gondolkoztok akkor érdemes lehet kicsit többet rászánni és az új generációt választani.

Ennek megfelelően a manapság legtöbbet használt kártyák laptopokban pl. nVidia GTX 1050 Ti/1650/1660.

 

Memória (RAM):

A RAM mondhatni a számítógép gyorsítótáraként működik, ide rakja az aktuálisan használt adatokat a rendszer.

Jelenleg memóriából az ajánlott méret a 16 GB, de természetesen igény szerint akár 32 GB-tal (vagy többel) is nyugodtan választhattok gépet. Kezdetben, mikor még nincs szükség nagyon sok memóriaigényes program párhuzamos futtatására, elég lehet a 8 GB RAM is, viszont amennyiben ezt a megoldást választjátok, figyeljetek rá, hogy ez bővíthető legyen, így később a komolyabb felhasználáshoz tudjátok bővíteni a gépet az előbb említett méretekre.

Háttértár (HDD/SSD):

A processzorok és a videókártyák teljesítménybeli növekedését követve az adattárolók sebessége is nőtt, és több fajtájuk is kialakult.

Napjainkban a legtöbb rendszer rendelkezik már SSD-vel (ez a gyorsabb) és HDD-vel (lassabb) is. Az SSD-k elsősorban programok és az operációs rendszer, míg a HDD-k kisebb sebességük miatt adatok (filmek, tervek, képek stb.) tárolására alkalmasak. Természetesen bármelyik használható bármelyikre, de érdemes ebben a formában.

Ennek megfelelően SSD-ből elég lehet 256 vagy 512 GB-os, HDD-ból pedig 512 Gb-os vagy 1 TB-os. Természetesen ha nem találtok ilyet, csak kisebb SSD-vel vagy HDD nélkül, akkor egy külső merevlemez is megoldás lehet az adattárolásra.

Napjainkban a legtöbb laptop egyébként már bővíthető háttértár tekintetében, érdemes lehet ennek is utána kérdezni, hiszen így megtehetitek azt hogy vesztek egy kisebb tárhellyel rendelkezőt, majd amikor szükségét érzitek, bővítitek azt.

Operációs rendszer és programok:

Van lehetőség arra, hogy már előre telepített Windows 10-zel vásároljatok gépet, de természetesen lehet operációs rendszer nélkül is.

Ha úgy döntötök, hogy nem szeretnétek előre telepített Windows-t, akkor mint egyetemi hallgatók jogosultak vagytok ingyenes Windows-ra és Office-ra. Ebben az esetben magatoknak kell megoldani a letöltést és a telepítést. Ezt diákverziót a portal.azure.com-ról érhetitek el, és az egyetemtől kapott e-mail címmel (example@edu.bme.hu) és címtáras adatokkal tudtok belépni.

 

Amennyiben kérdésed van vagy további segítségre lenne szükséged, keresd bátran a Bercsényi Kocka Kör tagjait Facebookon, Instagramon vagy akár személyesen.