BME ÉPK HK
epitesz.bme.hu

A hagyományos öt éves és a kétlépcsős képzésről

Az 1999-ben aláírt Bolognai Nyilatkozat célja az egységes Európai Felsőoktatási Térség létrehozása az angolszász típusú, többciklusú képzési modell (BSc-MSc) bevezetésével. Cél a hallgatói és az oktatói mobilitás megkönnyítése is, mind belföldön, mind külföldön.

A BSc (Bachelor of Science) a kétlépcsős képzés első lépcsője, 7 félévből áll, melynek elvégzése után lehet MSc-re (Master of Science) menni, ez karunkon 4 szemeszteres. Az osztatlan képzés 10 félévig tart, melynek végén MSc-vel egyenértékű diplomával jutalmazzák a kitartást. A két képzés tanterve három évig azonos, ugyanazokat az órákat látogatják a hallgatók. A képzések között bizonyos fokú átjárás is lehetséges, osztatlan képzésről egy kérvény leadásával bármikor át lehet jelentkezni BSc-re.

A három év más szempontból is vízválasztó, pontosabban: specializáció-választó, ugyanis az osztatlan képzéses hallgatók ekkor döntik el, hogy a tanulmányaikat a továbbiakban tervezői vagy szerkezeti szakirányon kívánják folytatni.

A BSc képzés után a BME-n alábbi MSc szakok közül választhattok majd:

  • tervező építészmérnök
  • szerkezettervező építészmérnök
  • urbanista építészmérnök
  • ingatlanfejlesztő építészmérnök

Az MSc képzésre való bejutáshoz külön felvételizni kell. Természetesen a kétlépcsős képzés legfőbb célkitűzése az, hogy döntésetek szerint más egyetemen vagy akár külfüldön is végezhetitek a mesterképzést.

Ha bármi gondod adódik, akkor a hallgatói képviselők biztosan tudnak segíteni a szabályzatok útvesztőjében, emellett a gyakran felmerülő oktatási kérdésekről és azok megoldásáról az Oktatás fül alatt találhatsz egy gyűjteményt (GYIK).

Későbbiekben pedig mindig figyeld a honlapot és a facebook-oldalt, ott minden változásról értesítünk Benneteket!