BME ÉPK HK
epitesz.bme.hu

Kollégium

Kollégiumi férőhely pályázat

A kollégiumi elhelyezés minden aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgató által igényelhető, pályázat útján odaítélt juttatás.

A pályázat fél évre szól, elbírálása alapesetben a hallgatók szociális helyzete, tanulmányi eredménye, valamint közösségi tevékenysége alapján történik.

A Karra felvételt nyert elsőéves hallgatók, azaz a Ti esetetekben a kar számára rendelkezésre álló kollégiumi férőhelyek 15%-a elérhető (általában nagyjából 60 fő), melynek 75%-a szociális pontszám alapján, a maradék 25% pedig a felvételi pontszámok alapján kerül feltöltésre.

A második félévtől az előző félév(ek) tanulmányi eredményei sokkal nagyobb százalékban fognak beszámítani a felvételinél, így amennyiben jól tanultok, az első félévesnél már sokkal több esélyetek lesz szociális pontok nélkül is bekerülni tanulmányi, vagy esetleg tanulmányi-közösségi alapon a lent bemutatott kollégiumok valamelyikébe.

Kollégiumi férőhely pályázat leadása

Kollégiumi felvételi pályázatot leadni a kefir.bme.hu oldalon tudtok legkésőbb 2023. augusztus 13. 23:59-ig.

A jelentkezéshez először is szükségetek lesz a Neptun-kódotokra, amit a sikeres felvételi hivatalos kiderülésekor fogtok megkapni levélben. Ezután a következő lépés az adataitok feltöltése a Neptun rendszerbe, majd pedig a KEFIR bejelentkezéshez szükséges címtáras belépő létrehozása. A pályázattal, valamint a jelentkezés menetével kapcsolatos egyéb tudnivalókról keressétek fel a kapcsolódó hírt a HK honlapon.

Amennyiben ezután még mindig maradt Bennetek megválaszolatlan kérdés, írjatok bátran a HK kollégiumi referensének, Veliczky Zsófiának  a kollegium@epiteszhk.hu címre!

Szociális pályázat leadása kollégiumi felvételihez

A szociális pontokat a Hallgatói Képviselet a BME TJSZ 3. számú mellékletében meghatározottaknak megfelelően, a Műegyetemi Egységes Pályázati és Elbírálási Rendszerének (MŰEPER) felületén, a mueper.bme.hu oldalon leadott pályázatok alapján ítéli oda.

Fontos tehát, hogy ha szociális pontokat is szeretnétek beszámíttatni a kollégiumi felvételi pályázatotokba, akkor mindenképpen le kell adnotok szociális pályázatot is a MŰEPER felületén, figyelve a határidőkre! 

A szociális pályázattal kapcsolatos minden további információt megtaláltok az említett leadási felületen és ezen a linken, de amennyiben maradt kérdésetek, forduljatok bizalommal a HK szociális referenséhez, Kovács Laurához a szocialis@epiteszhk.hu címen.

Kollégiumok

Karunk a Bercsényi 28-30 Kollégiumban, a Vásárhelyi Pál Kollégiumban és a Schönherz Kollégiumban rendelkezik férőhelyekkel. A három kollégiumban található építész férőhelyek száma összesen közel 400, melyből az elsősök számára kb. 60 áll rendelkezésre. Ezek közül a kollégiumok közül első jelentkezésetek során kizárólag a Bercsényi -és Schönherz kollégiumokba tudtok majd jelentkezni.

 • Bercsényi 28-30 Kollégium – 1117 Budapest, Bercsényi u. 28-30.
  Tradicionálisan az Építészmérnöki Kar saját kollégiuma, kb. 10 perc sétára az Egyetemtől.
  A szobák két ágyasak, külön csappal, beépített szekrénnyel, alapvető bútorokkal és hűtővel felszerelve. Az 5 szintes épületben szintenként egy-egy férfi és női vizesblokk található.
  A kollégium a nevét adó utcában található, az Allee bevásárlóközpont mellett, ahol megtalálható minden, amire egy kollégistának szüksége lehet.
  A pár éve felújított és bebútorozott szabadon használható földszinti közösségi termek lehetőséget biztosítanak a közös tanulásra és makettezésre. Mivel a kollégiumot tulajdonképpen csak építészek lakják, így a kari közélet is itt szerveződik: a Bercsényi ad otthont az öntevékeny köri programoknak és kari rendezvényeknek.

           A kollégium honlapját ezen a linken érhetitek el.

 • Schönherz Kollégium – 1117 Budapest, Irinyi József u. 42.
  Hagyományosan a Villamosmérnöki és Informatikai Kar kollégiuma, melyben viszont egy szinten építészek laknak.
  Nagyjából csak egy kőhajításnyira található az Egyetemtől, és a PPP program keretében felújított, új bútorzatú, 4 ágyas, saját fürdőszobás szobákkal rendelkezik. Annak ellenére, hogy a kari közélet elsősorban nem itt zajlik, az itt lakó építészekből is egy remek közösség alakul évről-évre.

 • Vásárhelyi Pál Kollégium - 1111 Budapest, Kruspér u. 2.
  Elsődlegesen az Építőmérnöki Kar kollégiuma, de több más kar is kap itt elhelyezést. Az építészek évek óta kapnak itt elhelyezést 3-4 fős szobákban, leginkább a nemrég felújított B szárnyban. A szobák alapvető bútorozással rendelkeznek. Ide elsőfélévesként nem kerülnek hallgatók.

 

Mindhárom kollégiumban található szintenkénti konyha, valamint mosókonyha, konditerem is. Internet minden félév elején igényelhető.

Kollégiumi térítési díjak

A kollégiumi elhelyezésért térítési díjat kell fizetni, ennek összegei a következőképpen alakulnak:

 

Bercsényi 28-30 Kollégium

Schönherz Zoltán Kollégium

Vásárhelyi Pál Kollégium

Állami ösztöndíjas hallgatóknak 11 650 Ft/hó 9 320 Ft/hó
Önköltséges hallgatóknak 23 300 Ft/hó 20 970 Ft/hóFontos!
Ha egy hallgató lemond a kollégiumi férőhelyéről beköltözés után, a lemondással érintett, és az azt követő két hónap kollégiumi térítési díját is köteles kifizetni, valamint a következő félévben csak a rendes pályázat után üresen maradt férőhelyekre vehető fel.