BME ÉPK HK
epitesz.bme.hu

Pályázat menetével kapcsolatos kérdések

Hány ponttól érdemes pályáznom az ösztöndíjra?

A pályázat során nem határozunk meg minimum értéket, a határt a jelentkezett hallgatók pontszáma befolyásolja, az elmúlt időszakokban a minimum ponthatár érteke 14 és 16 pont között változott.

Mi alapján tudom kiszámolni, hogy hány pontom lesz?

A Térítési és Juttatási Szabályzat 3. mellékletében megtalálható a Rendszeres Szociális Ösztöndíj pontrendszere is, ez alapján nagyjából ki lehet számolni a végleges pontokat.

Ki jogosult a Rendszeres szociális ösztöndíjra?

Rendszeres szociális ösztöndíjra jogosult az a teljes idejű alap-, mester- és osztatlan képzésben, valamint doktori képzésben részt vevő hallgató, aki állami ösztöndíjas képzési formában vesz részt, vagy aki tanulmányait állami ösztöndíjas képzési formában kezdte meg, és az adott szakon megkezdett féléveinek száma alapján jogosult lenne állami ösztöndíjas képzésben való részvételre.

Ki pályázhat alaptámogatásra? Külön le kell adni pályázatot rá?

Alaptámogatásra akkor vagy jogosult, ha az adott képzésen az első aktív félévedet kezded meg államilag finanszírozott képzésben, eléred az adott félévi szociális támogatás elnyeréséhez tartozó minimum ponthatárt, és a pályázatod alapján valamely rászorultsági csoportba tartozol. Az alaptámogatás egy tanulmányi félévre megítélt, pályázat útján elnyerhető, egyszeri juttatás. Nem kell leadni külön pályázatot az autómatikusan megítélésre kerül a Rendszeres szociális ösztöndíj miatt.

Nem tudom leadni a pályázatot, mit csináljak?

Jelezd a kari referensednek a problémát, ha nem tudjuk azt megoldani, akkor lesz lehetőséged más módon leadni a pályázatot.

Hogyan történik a pályázatom bírálata?

A pályázatod az elektronikus leadás után beérkezik a bírálókhoz, akik előbírálják azt. Amennyiben a hiánypótlási határidő előtt megtörténik ez, az esetleges hiányosságokról értesítést kapsz, és újból lehetőséged van a felületen igazolásokat feltölteni. Az elektronikus bírálási időszakot követően következik a személyes bemutatási időszak, amikor a kari referens által megadott időpontok egyikén meg kell jelenned szóbeli elbírálásra, ahol az igazolásaidat be kell mutatnod. Ha hiánytalan a személyes bemutatás, akkor a pályázatod itt kerül Hiánytalanul elbírált, lezárt státuszba. Abban az esetben is jelentkezz időpontra, ha még esetleg nem bírálták elő elektronikusan a pályázatod.

A pályázatom rosszul bírálták el, kinek tudm jelezni a problémát?

Amennyiben ezzel a szóbeli bírálat során szembesülsz, jelezd azonnal a bírálódnak. A személyes bemutatási időszak végéig jelezheted ezt a kari szociális referensednek. Az előzetes eredmények kihirdetését követően lehetőséged van az ESZB-nél felszólalni. Az ezt követő fellebbezési időszakban hivatalos fellebbezéssel élhetsz, a jogorvoslati kérelem leadásával, melyet elsőfokon az ESZB bírál el, másodfokon pedig a Hallgatói Jogorvoslati Bizottsághoz van lehetőséged fordulni.

Nem sikerült határidőre beszereznem a dokumentumokat, leadhatom így a pályázatom?

Mindenképp vedd fel a kapcsolatot a kari szociális referenssel, ő tud tájékoztatást adni Neked, hogy pontosan mi az igazolások pótlásának a menete és hogy van-e lehetőséged erre.

Szociális alapon adtam le igénylést kollégiumi férőhelyre a kollégiumi honlapon (kefir.bme.hu). Ez elegendő, vagy ide is fel kell töltenem az igazolásokat?

A kollégiumi oldalon a kollégiumi férőhely igénylésedet tudod leadni. Amennyiben szociális alapon pályázol, a megadott határidőig minden igazolást be kell szerezned és fel kell töltened a MŰEPER felületére a Rendszeres szociális ösztöndíj pályázathoz, és leadnod azt. Ez a határidő megelőzi a szociális támogatásét, ezért fontos, hogy időben kezdd el beszerezni az igazolásokat.

Őstermelői és gazdasági érdekeltségről szóló adatlapot hol találom?

Ezeket az adatlapokat a MŰEPER felületéről lehet a vállalkozáshoz/őstermeléshez kapcsolódó mezők kitöltése után legenerálni, és ezt a dokumentumot kell majd aláírva, két tanúval hitelesítve visszatölteni.

Eltartó nélkül lehet pályázni?

Ha a hallgató nem minősül szülőtől eltérő eltartóval élőnek, sem nem árvák vagy állami gondozottak, ezért a szülőkkel kell pályáznia. Válás esetén annak a szülőnek a bevezetése szükséges, aki velük élt a válást követően.