BME ÉPK HK
epitesz.bme.hu

Közélet

Az Építészmérnöki Kar mindig is híres volt hallgatói közösségéről, amit manapság is számos dolog bizonyít: az egyedülálló Gólyatábor és gólyaprogramok, a Gólyatanács, a rengeteg, érdekesebbnél érdekesebb öntevékeny kör, a nagymúltú és nagyszabású kari rendezvények, a méltán híres Bercsényi Gödör Klub, a szakmai körök, a leadásidőszakban éjjel-nappal tartó leadáspartyk a Bercsényiben… Ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a BME-n építésznek lenni nem csak egy egyszerű jogviszony, hanem egy életre szóló élmény. 

Érdemes tehát a lehető legtöbbet kihozni belőle, ezért buzdítunk Titeket is, hogy találjátok meg a helyeteket a kari közéletben: próbáljatok ki öntevékeny köröket, a Gólyatanácsot, legyetek szakkolisok, járjatok le a GöDöRbe és a kari rendezvényekre. Ehhez az alábbiakban egy kis kedvcsináló leírást olvashattok a lehetőségekről.

 
Hallgatói Csoportok

Öntevékeny körök

 • Arculat Csoport

  Az Arculat Csoport - röviden art’s - a vizuális kommunikáció területeivel foglalkozik, azon belül is főleg arculat készítéssel.

  Elsődlegesen a kari rendezvények arculatát készítik, viszont bármely öntevékeny kör számára, vagy külső megkeresésre is rendelkezésére állnak a saját arculatuk elkészítésére, megújítására. 

 • B3 

A B3 a Bercsényi kollégium 3. emeletén működő közösségi hely, ahol mind a kollégistáknak, mind a külsős látogatóknak lehetősége nyílik a kikapcsolódásra, evésre, ivásra, kulturált szórakozásra. 

 • Bercsényi Sport Kör (BSK)

Szereted a csapatsportokat, gimiben te voltál a legnagyobb gólkirály, vagy csak szeretnél jól szórakozni a barátaiddal? A BSK segít ebben; heti rendszerességgel tartunk esténként röplabda, focilabda, kosárlabda és kidobós foglalkozásokat a kollégium aljában lévő tornateremben.

 • Bercsényi Építész Tudástár (BÉT)

A kör elsősorban a könyvtárral szeretett volna foglalkozni. A tapasztalatok leszűrése után a helyiséget építész tudástárként értelmeztük újra, ahol összegyűjtünk minden írott/nyomtatott/szóban elhangzó (előadások) ismeretet, kiadványt, anyagot, ami az egyetem teljesítéséhez és a diplomát követő évekhez és évtizedekhez is biztos ismeretanyagot nyújt.

 • Bercsényi Fotókör

A Fotókör célja a kör tagjai számára a kollégiumban található fotólabor használatának elsajátítása, a szükséges anyagok, kurzusok biztosítása. Ösztönözni szeretnénk tagjainkat a fotózásra, művészetre, kikapcsolódásra. Lehetőséget biztosítunk a diákok alkotásainak kiállítására és a közös beszélgetésre.

 • Bercsényi Főzőkör

A Főzőkör eltökélt célja, hogy a tanulás és stressz okozta energiaveszteséget az általuk készített ételekkel pótolhasd. Sokszor találkozhatsz velük a Kari rendezvényeken, vagy alkalomadtán saját programjaikon, például a félévente többször is megszervezett, mindig nagy sikerű Kolivacsikon.

 • Bercsényi Fűkör

A Bercsényi Fűkör elsősorban a Bercsényi 28-30 Kollégium hátsó részén található zöldudvar karbantartásával, kerti munkák szervezésével foglalkozik.  A Kör célja minél színesebb, kikapcsolódást segítő programok szervezése, illetve a közösség és a növények közös ápolásával a kollégiumi lakók természetbe vonzása.

 • Bercsényi Gödör Klub (GöDöR)

Bercsényi Gödör Klub igen komoly múltra tekint vissza. Az „anyaépület” kollégiummá válása, azaz 1963 óta számos szórakoztató és kulturális eseménynek adott otthont. Innen indult Koncz Zsuzsa, az Illés zenekar, a Sebő együttes, majd később az Európa Kiadó is. A hajdani Bercsényi Klub a legendás, pezsgő kollégiumi élet szerves része volt, erről tanúskodnak idősebb generációk visszaemlékezései.

A Kör célja, hogy olyan helyet biztosítson a hallgatók számára, ahol egyetemi éveik alatt (és remélhetőleg utána is) találkozhatnak és együtt szórakozhatnak valahai tankörtársaikkal, barátaikkal, akikkel egyetemi elfoglaltságaik már nem kötik össze őket.

 • Bercsényi Kocka Kör

A kör célja a hallgatók, közülük is főleg az alsóbb évfolyamok segítése a számítógépes grafikus programok világában, mint például az Adobe Photoshop.

Emellett céljuk a hallgatók közösségépítés segítése, valamint a virtuális világ nyújtotta kikapcsolódási lehetőségek megismertetését minél szélesebb körben. Ennek érdekében úgynevezett LAN party-kat szervezünk, ahol különböző tematikájú számítógépes játékokon keresztül szórakozzuk végig az éjszakát az elengedhetetlen pizza és kóla társaságában. 

 • Bercsényi Makettkör

A kör elsődleges feladata a makettező szerszámok és makettezést segítő eszközök beszerzése és használatuk biztosítása az építész hallgatók számára. Körünk működteti a Bercsényi 28-30.  Kollégium földszintjén található Makettezőt is.

 • Bercsényi Számítástechnikai Kör (BSZK)

A BSZK fő feladata a kollégium számítógépes hálózatának üzemeltetése, karbantartása, illetve a körtagok számítástechnikai ismereteinek bővítése. A kollégium lakóinak és öntevékeny köreinek lehetőséget biztosítunk, hogy honlapot üzemeltessenek a kollégium szerverén, illetve hogy e-mail címük lehessen.

 • Célpont

A kör célja, hogy egy-egy félév lefolyása során minél több épületbejárásra, kirándulásra jusson el. Ezek hossza változó, attól függően, hogy milyen ráérést tapasztalunk tanulmányaink mellett: minitúra/éjszakai túra, egynapos vagy többnapos túra. Igyekszünk minél több olyan kirándulást, túra alkalmat szervezni, amelyek többsége a kar hallgatói részére is elérhető, nem csak a körtagok számára.

 • Építész Pörpatvar

A kör célja a vitakultúra és a közéleti diskurzusok megteremtése különböző, elsősorban hallgatókat érintő kérdéskörökben, ezáltal formálva közösségünk gondolkodásmódját önmagunkról és a szűkebb értelemben vett környezetünkről.

 • Képkocka

A Képkocka a vizuális történetmesélés iránt érdeklődők köre. Fotós és videós projektjeink során egyaránt keressük a kreatív kihívásokat és a szakmai fejlődés lehetőségét. Ennek jegyében dolgozunk kisfilmeken, interjúkon, különböző fotósorozatokon olyan témákról, amelyeket mi építészek fontosnak tartunk, illetve ami bármilyen módon felkeltette kíváncsiságunkat. Emellett célunk az Építészmérnöki Kar szakmai és közéleti eseményeit minőségi módon megörökíteni és archiválni. 

 • Közönséges vetítés (KözVet)

A körünk egy heti rendszerességgel jelentkező filmklub, fő fókuszunk a művész- és/vagy rétegfilmek megnézése és kitárgyalása, de a mainstream filmek világába is szívesen merülünk alá. 

 • Kvint Kör

Ebben a hallgatói csoportban a zenélés az, ami összeköt minket. Nem csak hallgatni szeretjük a muzsikát, hanem játszani is. Nálunk időt és energiát szánhattok a zenei képességeitek kibontakoztatására, új hangszerekkel ismerkedhettek meg zenekedvelő sorstársaitok mellett úgy, mint a dob, zongora, gitár, fúvósok, djembe, és még sok más…

 • Schönherzes Építészek Közössége (Schék)

A kör célja első sorban a Schönherzben lakó építèszeknek egy valódi közösség kovácsolása, a felsőbbévesek és a gólyák közötti kapcsolat teremtés, illetve az új lakók beilleszkedésének segítése. Igyekszünk változatosabb programokkal készülni, néha szakmaiságot is csempészni beléjük.

 • Társasjáték Öntevékeny Kör

A Kör célja, hogy a társasjátékozni vágyó hallgatók szervezett formában, kellemes társaságban, közös játékokkal oldhassák a hallgatói lét okozta stresszhatásokat.

 

Szakkollégiumok

 • BME Építész Klub Szakkollégium

Az Építész Klub Szakkollégium egy nyitott, szakmai műhely. Tagjaink olyan hallgatók, akik az egyetemi tanulmányaikon túl is érdeklődnek az építészet kérdései iránt, aktívan akarnak tenni a környezetükért és nyitottak a társadalmi problémákra.

Szakkollégiumunk célkitűzése, hogy tagsága számára inspiratív közeget teremtsen és elősegítse az építész hallgatók szociális és szakmai fejlődését. A Bercsényi Kollégium ötödik emeleti lépcsőfordulójában található a Műtermünk, ami közösségi műhelyként lehetőséget teremt a hallgatók személyes fejlődésére, bárki számára nyitott és használható.

 • Építész Szakkollégium

 Építész Szakkollégium olyan, sokféle érdeklődésű hallgatók közössége, akik különböző aktivitási formákban, egyéni, de főleg közös munkán keresztül szeretnék az egyetemi tanulmányaik mellett különböző területeken tudásukat elményíteni, a világot és szakmájukat érintő kérdésekről együtt gondolkodni. A Szakkollégium csupán a keretet adja, tartalma mindig az aktuális tagok érdeklődési körének, tevékenységének összessége és a tagok természetes cserélődésével állandóan változik. A cél az egyéni és közös tudás bővítése, tanulás mind egymástól, mind általunk meghívott tanároktól, építészektől, kulturális és közéleti személyiségektől. Igyekszünk pótolni az egyetemi oktatás hiányosságait, emellett reagálni az aktuális építészeti és társadalmi kérdésekre, problémákra.

Kari rendezvények

 • Szakmai Napok

Október elejére már minden oktatótokat megismerhettétek, és a szorgalmasabbak az óráikra is bejártak. A padokban megszerzett tudást viszont élettel kell megtölteni. A vonalakból falak, a felületekből födémek lesznek, mindezt pedig testközelből ismerhetitek meg.

Egyrészt elhozzuk nektek a gyártókat, másrészt elviszünk Titeket hozzájuk. A kollégiumban és az Egyetemen szervezett előadások és termékbemutatók által teljesebb képet kaphattok a mai építőiparról és építőanyagokról, míg az épületbejárások ezek felhasználását, beépítését mutatják be.

 • Kolimpia

A Bercsényi Kollégiumban tartott Kolimpián nem csak kolisként vehettek részt! A minden évben különböző tematika köré épülő játékok, versenyek felpezsdítik a kollégium egyébként is élénk közéletét. Legyen szó a felejthetetlen (vagy éppen az emlékezetekből kieső…) szintfutásról, beöltözésről, vagy más feladatokról, itt a hangulat és verenyszellem évről-évre a tető fokára hág.

 • Gólyabál

A Gólyabál a Kar egyik, ha nem a legelegánsabb eseménye a tanév során, méghozzá általatok válik azzá, hiszen a Bál fényét a közös táncok, a csinos öltözetek és az emelkedett környezet növeli. November végéig sok időtök lesz még, hogy megtaláljátok a párotokat az Egyetemen és begyakoroljátok a keringőt vagy éppen egy modern táncot.

Hagyományosan a Gólyaeskü után váltok az Egyetem polgáraivá, amit persze együtt mond el az egész évfolyam, mely szintén igazán felemelő pillanat. Ez az utolsó egyedül Nektek szóló program, neves előadókkal, a mai magyar könnyűzene legnagyobb képviselőinek koncertjeivel, de a többi maradjon meglepetés. Bulizzatok együtt egy hatalmasat, hogy legyen mire visszaemlékezni!

 • Építész Kari Napok

A második félév legnagyobb eseményéről senki sem hiányozhat. Ez az a pár nap, amikor kicsit fellélegezhettek a leadások, zh-k között, és a barátaitokkal csapatokban indulhattok az Építész Kari Napok nyereményeiért.

A fesztivál hangulatú esemény keretein belül felfordul a kollégium és környéke, valamint egy várostúra keretein belül bejárhatod egész Budapestet, ha elég eszes vagy megfejteni merre szerezhetsz a csapatodnak értékes pontokat. Versenyekkel, játékokkal és hajnalig tartó bulikkal, kocsmatúrával tarthatunk egy rövid tavaszi szünetet a fárasztó tanulás mellett.

 • X1,2

Ehhez az eseményhez nulladik fázisként lényegében egy üres papírlapot kaptok, amit Ti tölthettek meg színekkel, ötletekkel. Hagyományosan ugyanis a gólyák, pontosabban a Gólyatanácsból megválasztott főszervező és csapata szervezi meg a tavaszi félév legnagyobb kari buliját, elsősorban az első- és másodéveseknek.

Ez nem azt jelenti, hogy csak Ti jöhettek el rá, évről évre kíváncsian várják a felsőbbévesek is az X1,2 napját, mert szívesen emlékeznek vissza a sajátjukra, és persze örömmel vesznek részt az egyre jobb bulikon. És azt, hogy a név – X1,2 – mit jelent, hamarosan megtudjátok...

 • Sportnap

Sport, buli, jó társaság… Mi más kéne egy tökéletes naphoz? Akár te vagy a kidobós királya, a sörpong bajnoka, vagy csak fociznál egyet az oktatóiddal, a Sportnapon mindenki talál magának való programot. Ha pedig igazi versenyszellemmel teli vagy, harcba szállhatsz a Sportnap vándorkupáért, vagy megmutathatod magad a Mr. Bercsényi “testépítő” versenyen. A mozgalmas nap után a Gödörben ereszthetjük ki a gőzt.

 • Majális

Május 1-jén, a munka ünnepén visszautazunk egy kicsit az időben, a lányok szalaggal a hajukban, a fiúk sörrel a kezükben hallgatják a rendszerváltás előtti zenéket, játszunk régmúlt játékokat, kolbászt sütünk, és természetesen májusfát is állítunk a Bercsényi Kollégium zöldudvarán.

 • Ballagás

A lediplomázott hallgatók számára szervezett ballagás Karunk egyik hivatalosabb rendezvénye. Hozzá társul a Szakestély is, ahol a hallgatók a tanárokkal együtt mulathatnak át egy estét.

 • Építész Piknik

A tanév lezárásaként szolgáló eseményen már kötetlen formában lehet élvezni a jó időt és a tanulás „végét”. Ezt a napot szakmai előadások és kiállítások ékesítik, valamint az oktatók is megpihennek kicsit, az órai „szigorból és fegyelemből” kiszakadva kötényt ragadnak, és készítik el nekünk a legfinomabb vacsorákat egy jó beszélgetés, főzőverseny és sok nevetés mellett.

 • Kari Tábor

Nyáron is van lehetőség együtt bulizni a barátokkal; az augusztusi Kari Táborban a Hallgatói Képviselet szervez különböző programokat a közéletben aktív építész hallgatók számára. A legnépszerűbbek között szerepel vetélkedő, Badacsony túra, kvízest… Emelett a hallgatói köröknek is van alkalmuk gyűlést tartani, csapatot építeni. Mindig hangulatos a légkör a rég nem látott ismerősök újraegyesülésekor. A balatonlellei táborban lehet röplabdázni, kubbozni, fürdeni és még sok más dolgot csinálni, mindenki megtalálja a neki való időtöltést.

Kari újságok 

Az Építészmérnöki Karon két egyetemi újság is megjelenik a HK gondozásában.

Egyik a Kari Papír, a Hallgatói Képviselet hivatalos lapja, míg a második lapunk, a Megfagyott Muzsikus már egy pikánsabb hangvételű kulturális lap.

 • Kari Papír

1975 januárja óta havonta jelenik meg, a lap a kari közélet egyik megörökítője. Közvetítenek mindenféle eseményről, beszámolókkal és interjúkkal színesítik a hétköznapjaitokat. Az újság így a fejlődés buktatókkal teli útján jár, talán valahol félúton.

 • Megfagyott Muzsikus

A legnagyobb múltú építész kari lap. 1905 óta „évről-évre tartalomban és külső megjelenésben versenyezve látnak napvilágot a szebbnél-szebb füzetek, a bohóság mezében, édes önfeledtséggel, magukról maguknak, amint írják.” – írta rólunk Dr. Lechner Jenő.

Beszólnak, kritizálnak, dicsérnek, elmélkednek és a legfontosabb: mindenhez hozzászólnak, ami éppen aktuális.