BME ÉPK HK
epitesz.bme.hu

Erasmus+ szakmai gyakorlat

A programról

A szakmai gyakorlati ösztöndíj lehetőséget nyújt arra, hogy a képzésetekhez kötött kötelezően ledolgozandó szakmai gyakorlati időtöket külföldön, másik európai országban található, általatok választott vállalkozásnál vagy szervezetnél tölthessétek le. Az ösztöndíj célja, hogy segítséget nyújtson a nemzetközi munkaerőpiacon szükséges készségek elsajátításához, és a fogadó ország gazdasági és társadalmi kultúrájának megértéséhez.

Pályázat időtartama

Hasonlóan a tanulmányi ERASMUS+-hoz, itt fokozottan érvényes az, hogy nem igazán érdemes harmadév előtt belevágni, csak miután rendelkeztek a szükséges szakmai és szakmai nyelvi ismeretekkel. Jelenleg a kint tölthető, ösztöndíjjal támogatott időszak 2-12 hónapig terjedhet.

Lehetőségetek van a szakmai gyakorlatot összekapcsolni tanulmányi mobilitással is (például, ha fél évig tanultok valamely külföldi intézményben, majd utána egyből, az adott ország egy cégénél kezdetek dolgozni). Ebben az esetben a tanulmányok és a szakmai gyakorlat kombinációjának ösztöndíjjal támogatott időtartama 3-12 hónapig terjedhet, és az egész mobilitási időszakra a tanulmányi ösztöndíj összegei vonatkoznak.

Megpályázható országok

A programban részt vevő országok legnagyobbrészt megegyeznek a tanulmányi ösztöndíj programban résztvevőkkel, tehát tulajdonképpen az összes európai uniós ország megpályázható.

Ösztöndíj összegek

Az elnyerhető ösztöndíjak összegei itt is az adott ország besorolásától függően változnak, és alapvetően kicsit magasabbak a tanulmányi ösztöndíjak összegeinél:

 • Magas megélhetési költségű országok 600 euró / hó
  Franciaország (FR), Olaszország (IT), Egyesült Királyság (UK), Ausztria (AT), Finnország (FI), Svédország (SE), Dánia (DK), Írország (IE), Norvégia (NO), Liechtenstein (LI)

 • Közepes megélhetési költségű országok 550 euró / hó
  Spanyolország (ES), Németország (DE), Törökország (TR), Hollandia (NL), Belgium (BE), Cseh Köztársaság (CZ), Portugália (PT), Görögország (GR), Szlovénia (SI), Horvátország (HR), Luxemburg (LU), Ciprus (CY), Izland (IS)

 • Alacsonyabb megélhetési költségű országok 500 euró / hó
  Lengyelország (PL), Románia (RO), Litvánia (LT), Szlovákia (SK), Bulgária (BG), Lettország (LV), Észtország (EE), Málta (MT), Macedónia (MK)

Pályázati feltételek

A pályázás pontos követelményeiről, és egyéb tudnivalókról az ERASMUS+ Iroda honlapján találhattok pontos és naprakész információt. A legfontosabb pályázási kritériumok jelenleg a következők:

 • BME-s aktív vagy passzív(!) jogviszony,

 • (friss diplomások esetében is van lehetőség pályázni a záróvizsga utáni évre, viszont fontos, hogy ebben az esetben a pályázatot még aktív jogviszony alatt kell benyújtani!)

 • megfelelően bizonyított nyelvi kompetencia,

 • megfelelés az intézményi elbíráláson,

 • hiánytalanul leadott pályázat.