BME ÉPK HK
epitesz.bme.hu

Igazolásokkal kapcsolatos kérdések

Hogyan tudom igazolni a lakcímem?

A lakcímet lakcímkártyáról szóló nyilatkozattal tudod igazolni. Ez egy két tanú által hitelesített nyilatkozat, melyen szerepel a neved, édesanyád neve, születési dátumod, állandó lakhelyed, az állandó lakhelyed bejelentési ideje, valamint a tartózkodási helyed. A nyilatkozat benyújtásán felül a személyes bemutatás során a lakcímkártyád bemutatása is szükséges.

Az egy háztartásban élőkről szóló igazoláson olyan személy is szerepel, aki évek óta nem lakik velünk. Ilyenkor ő a háztartás részét képezi?

Amennyiben az egy háztartásban élőkről szóló igazoláson olyan személy is szerepel, aki valójában nem tagja a háztartásnak (pl.: külföldre költözött testvér), akkor erről a tényről szükséges közjegyző vagy a helyi önkormányzat jegyzője előtt tett, a 2020. július 31. napjához képest 2 évnél nem régebbi nyilatkozat leadása és bemutatása. Indokolt esetben a bíráló környezettanulmányt kérhet a lakcím szerinti háztartásról.

Az egy háztartásban élőkről szóló igazoláson csak az ott élő személyek száma van feltüntetve, ez az igazolás elfogadható?

Elfogadható, ha a pályázathoz csatolod az igazoláson szereplő összes személy lakcímkártyájáról szóló nyilatkozatot, valamint személyes bemutatás során a lakcímkártyák lakcímet tartalmazó oldalairól másolat bemutatása szükséges.

Szüleim külön élnek, kell erről hoznom külön igazolást, vagy elegendő, hogy az egy háztartásban élőkről szóló igazoláson egyikük nem szerepel?

Igen, elegendő, mivel ez már önmagában igazolja a különélés tényét, viszont a gyermektartást le kell igazolni minden esetben a pályázó és testvérei esetében is.

Ikerházban élünk, de az egy háztartásban élőkről szóló igazoláson mindkét háztartás szerepel. Szükséges külön igazolnom ennek tényét?

Igen, szükséges ennek tényéről a helyi önkormányzatodtól egy igazolás, vagy közjegyző/önkormányzati jegyző által hitelesített nyilatkozat, amely erről a tényről nyilatkozik.

Az időszak közben megváltoztak valamilyen körülmények. Ilyenkor a változás előtt és utáni körülményeket is le kell igazolom?

Igen, minden esetben le kell igazolni a korábbi háztartást is.

Szüleim jelenleg válófélben vannak, de még nem született erről bírósági végzés. Ilyen esetben a velünk élő szülő egyedül nevelő szülőnek számít?

Amennyiben már nem egy háztartásban élnek, abban az esetben igen.

Az egyik eltartóm az időszak közben váltott munkahelyet, és a kettő között egy hétig nem volt munkaviszonya. Ebben az esetben is kell az álláskeresés igazolása?

Igen, kell, az érintett hónapról.

A NAV akkor is állít ki jövedelemigazolást, ha az elmúlt időszakban nem volt keresete az igénylőnek?

Igen, ebben az esetben a NAV megtagadja az igazolás kiállítását és erről ad egy határozatot, melyet csatolnod kell a pályázatodhoz.

A háztartásom egyik tagja külföldön dolgozik. Az ő igazolásaiból is szükséges eredetit bemutatnom?

Igen.

Az állandó lakcímem nem Magyarországon található, ezért nem tudok olyan igazolásokat bemutatni, mint amit az útmutató kér. Mi a teendő?

Ebben az esetben fordulj bizalommal a kari szociális referensedhez és egyeztesd vele a részleteket.

A munkáltatói igazolás nem a megfelelő időszak nettó jövedelmeit tartalmazza, újat kell kérnem?

Amennyiben bővebb időszakról szól, de szerepel benne havi lebontásban a megfelelő hónapok jövedelme, elfogadható, más esetben nem.

Külföldről szereztem be az igazolásaimat, szükséges annak lefordítása?

A nem magyar nyelvű igazolásokról minden esetben szükséges fordítást is feltöltened. Nem szükséges azonban hivatalosnak lennie, te magad is írhatod a fordítást.

Albérletben élek, de nem kötöttünk albérleti szerződést. Ilyen esetben mi a teendő?

Ebben az esetben két tanú által hitelesített nyilatkozat is megfelelő, melyet szükséges aláíratnod a főbérlővel is.

A bankszámlakivonataink nincsenek meg, így nem tudom csatolni. Elfogadható így a pályázatom?

Amennyiben az útmutató úgy rendelkezik, hogy szükséges bemutatnod ezt az igazolást, úgy a banktól kérned kell igazolást az adott időszakban előforduló jóváírásokról. Enélkül nem fogadható el a pályázatod.

A bankszámlakivonaton szerepelnek a kiadások is, melyeket nem szeretném, ha a bíráló látna. Kitakarhatom ezeket?

Igen, a terheléseket ki kell takarnod úgy, hogy egyértelműen eldönthető legyen, hogy a kitakart tétel terhelés.

A családi pótlékot igazolhatom bankszámlakivonattal?

Igen, igazolhatod, amennyiben a megfelelő időszakról hozod a bankszámlakivonatokat.

Nem regisztrált álláskereső milyen igazolás kérhet?

Nem regisztrált álláskereső is kérhet a Járási Hivataltól igazolást, ebben az esetben ez a tény fog szerepelni az igazoláson.

Túl alacsony a háztartás egy főre jutő jövedelme a rendszer szerint, pedig biztosan magasabb, mint az ellenőrző jövedelem. Mit tegyek ebben az esetben?

A rendszer által számolt adatok alapján a háztartás jövedelme nem éri el a közüzemi és élelmiszerköltségek összegét, tehát elvileg nem tudjátok fedezni ezeket a költségeket. Van még bármilyen más jövedelme a háztartásnak? (baráti/rokoni támogatás, egyszeri jövedelmek)

Minusz pont esetén mit tegyek a pályázatommal?

A felvezetett adatok alapján jelenleg minusz pontszámod van, ami nem fog sokat módosulni a hiánypótlás után sem. Mivel ez sem a kollégiumi felvételibe, sem a szociális ösztöndíj elnyeréséhez nem lesz megfelelő (mindkét esetben pozitiv pontszámmal kell rendelkezni), nem javaslom a hiányok pótlását és a pályázás befejezését.