BME ÉPK HK
epitesz.bme.hu

Önköltséggel és költségtérítéssel kapcsolatos kérvények 2023/24/1

2023. szeptember 18. hétfő

Tájékoztatni szeretnélek Titeket az önköltséggel/költségtérítéssel kapcsolatos fontosabb tudnivalókról. Elsődlegesen fontos tudni, hogy a költségtérítés és az önköltség fogalmak lényegében megegyeznek, mindkettő a tanulmányok saját magatok által történő finanszírozását, a "tandíjat" jelenti. A különbség mindössze csak annyi, hogy ezt 2012. szeptembere előtt költségtérítésnek, azóta pedig önköltségnek nevezzük.  
A költségtérítés/önköltség összege két részletből tevődik össze. Az első részlet az alapdíj, amely egy fix összeg, a második részletet pedig a felvett kreditek (pontosabban azok száma) alapján írják ki. A hatályos egyetemi szabályzatok alapján az alapdíjból nem adható csökkentés. A költségtérítés/önköltség csökkentés kérvényekkel a kreditek után kirótt díjat tudjátok csökkenteni, viszont azt akár jelentős százalékban.  

Az alábbi költségtérítés/önköltség csökkentéssel kapcsolatos kérvények kerültek kiírásra a Neptun-rendszerben:

  • 101 Kérelem önköltségi díj részletfizetésére és/vagy befizetési határidejének módosítására kérvény, melynek leadási határideje az adott díj fizetési határidejének dátuma
  • 010  Önköltség mérséklési kérelem kérvény, melynek leadási határideje szeptember 30. 23:59
010  Önköltség mérséklési kérelem kérvény leadása egyébként nem bonyolult, csupán a megfelelő indoklással kell ellátni, amelyben célszerű jeleznetek, hogy milyen alapon kérvényezitek a csökkentést. 
További fontos információ, hogy
  • kedvezmény csak tanulmányi és szociális alapon adható, közösségi alapon nem,
  • illetve a tanulmányokon túlmutató szakmai tevékenység beszámítható a pontszámításba
A szociális alapú csökkentéshez az MŰEPER-ben kell szociális pályázatot is benyújtanotok, ennek leadási határideje szeptember 21. 23:59, illetve hiánypótlási határideje szeptember 27. 23:59. A pályázatot szükséges személyesen is bemutatnotok, ezt szeptember 23. és 28. között tehetitek majd meg. Amennyiben ebben a félévben sikeresen pályáztatok Rendszeres szociális ösztöndíjra, abban az esetben a pontszámaitok automatikusan beszámításra kerülnek, nem kell újra leadotok az igénylést. További részletekről a szocialis@epiteszhk.hu címen érdeklődhettek Kovács Laura szociális referensnél. 
 
Érdemes tudni, hogy a csökkentés, valamint a módosított határidő párhuzamosan is kérvényezhető. Ezen felül kérlek Titeket, ügyeljetek nagyon a kérvényleadási és egyéb határidőkre. Érdemes minél hamarabb elindítani az ügyintézést minden esetben.  
Bármilyen kérdés, probléma esetén forduljatok bizalommal Zakor Fruzsinához az elnok@epiteszhk.hu e-mail címen!