BME ÉPK HK
epitesz.bme.hu

Önköltséggel és költségtérítéssel kapcsolatos kérvények 2022/23/2

2023. február 25. szombat

Az alábbiakban az önköltséggel/költségtérítéssel kapcsolatos kérvényekről és a hozzájuk kapcsolódó információkról.

Fontos tudni, hogy a költségtérítés és az önköltség fogalmak lényegében megegyeznek, mindkettő a tanulmányok saját magatok által történő finanszírozását, a "tandíjat" jelenti. A különbség mindössze csak annyi, hogy ezt 2012. szeptembere előtt költségtérítésnek, azóta pedig önköltségnek nevezzük.  

A költségtérítés/önköltség összege két részletből tevődik össze. Az első részlet az alapdíj, amely egy fix összeg, a második részletet pedig a felvett kreditek (pontosabban azok száma) alapján írják ki. A hatályos egyetemi szabályzatok alapján az alapdíjból nem adható csökkentés. A költségtérítés/önköltség csökkentés kérvényekkel a kreditek után kirótt díjat tudjátok csökkenteni, viszont azt akár jelentős százalékban.

 

Az alábbi költségtérítés/önköltség csökkentéssel kapcsolatos kérvények kerültek kiírásra a Neptun-rendszerben:

  • 101/1 Kérelem önköltségi díj részletfizetésére és/vagy befizetési határidejének módosítására kérvény, melynek leadási határideje december 31. 23:59 (ez a kérvény a Befizetések menüpont alatt a '+' jelre kattintva érhető el, minden befizetési tételnél külön)

  • 010  Önköltség mérséklési kérelem kérvény, melynek leadási határideje március 8. 23:59.

A 010  Önköltség mérséklési kérelem kérvény leadása egyébként nem bonyolult, csupán a megfelelő indoklással kell ellátni, amelyben célszerű jeleznetek, hogy milyen alapon kérvényezitek a csökkentést.

További fontos információ, hogy

  • kedvezmény csak tanulmányi és szociális alapon adható, közösségi alapon nem;

  • illetve a tanulmányokon túlmutató szakmai tevékenység beszámítható a pontszámításba

A szociális alapú csökkentéshez az MŰEPER-ben kellett szociális pályázatot is benyújtanotok, majd azt személyesen is bemutatni. Ennek részleteiről a szocialis@epiteszhk.hu címen érdeklődhettek Kovács Laura szociális referensnél. 

 

Érdemes tudni, hogy a csökkentés, valamint a módosított határidő párhuzamosan is kérvényezhető. Ezen felül kérlek Titeket, ügyeljetek nagyon a kérvényleadási és egyéb határidőkre. Érdemes minél hamarabb elindítani az ügyintézést minden esetben.  

 

Bármilyen kérdés, probléma esetén forduljatok bizalommal Zakor Fruzsinához az elnok@epiteszhk.hu e-mail címen.