Interjú Macsek Katával, a HK elnökjelöltjével

Interjú Macsek Katával, a HK elnökjelöltjével

“Ma már inkább nagy lehetőségnek, mintsem félelemnek látom a HK felfrissülését.”
Interjú Macsek Katával, az HK elnökjelöltjével

 

Kari Papír: Most indul a harmadik ciklusod a Képviseletben. Mikor kezdted el úgy érezni, hogy szívesen állnál a szervezet élére? Mi volt a fő motivációd az elnöki pályázat benyújtásakor?

Macsek Kata: Eddigi képviseleti tevékenységem során nem igazán lebegett előttem célként az elnöki poszt betöltése. Először január környékén volt a leköszönő elnökünkkel, Filep Ricsivel egy beszélgetésem a HK jövőjéről és az ő utánpótlásáról, ezt követően a tavaszi félév során találtam meg azokat a belső motivációimat, amelyek miatt leadtam a pályázatomat. Ezekből most kettőt emelnék ki elsősorban: az egyik a Képviselet belső működésének ápolása, egy  olyan csapat kialakítása, ami képes jól együtt dolgozni; a másik pedig a jelenlegi oktatási referensi posztomhoz is köthető, személyes mozgatórugóm, hogy egyfajta “hídként” lehessek jelen a hallgatók és az oktatók, illetve különböző szervezetek között. 

 

KP: Az idei Tisztújításkor az előző évieket meghaladó számban adták le jelentkezésüket a HK munkája iránt eddig csak érdeklődő hallgatók. Mit gondolsz, mivel sikerült megragadni a figyelmüket? Van már rá terved, hogyan fog a teljesen felfrissült csapat összerázó-időszaka lezajlani?

MK: Elsősorban Koczkás Márknak mint a 2019-es évi Gólyatanács elnökének szeretnék itt köszönetet mondani. Az ő szárnyai alatt kezdtek el az elsőévesek a HK iránt érdeklődni. Mivel már a tavaszi félévben számítottunk arra, hogy több képviselőnk is le fog köszönni, az eddigi évekhez képest nagyobb energiát fektettünk abba, hogy az érdeklődők minél nagyobb betekintést kapjanak a HK-s életbe.
Terveim szerint a Tisztújítást követő két hónap koncentráltan a csapatról és a tudás bővítésről fog szólni. Fontos, hogy a most először jelentkezők lelkesedését megőrizzük, és a közös munkába beleforgassuk. Főként a már futó és majd elkezdődő projektekben, illetve bizottságokban való szerepvállalásban látom a lehetőséget ahhoz, hogy mindenki hasznosíthassa energiáit és részt vállalhasson a feladatokból. Emellett természetesen a csapatépítő kirándulások, programok is szerepelnek a célok között. Ma már inkább nagy lehetőségnek, mintsem félelemnek látom a HK felfrissülését. 

 

KP: Említed elnöki pályázatodban a Közösségi ösztöndíj pályázat felülvizsgálatát. Mit látsz jelenlegi formájában a legnagyobb problémának?

MK: Talán azt, hogy csak belenőttünk mi is, és a körök is abba a rendszerbe, ahogyan jelenleg is zajlik a Közösségi ösztöndíj pályázat. Egységességre és a tapasztalatok egymás között való megosztására lenne szükség ahhoz, hogy a pályázás a hallgatói csoportoknak és közéletben aktív hallgatóknak még gördülékenyebb lehessen a Képviselet pedig ezekre a tapasztalatokra támaszkodva egy átláthatóbb pontrendszert alakíthasson ki.

 

KP: A HK munkájának külső megítélése, átláthatósága mindig fontos kérdés, s nemcsak a hallgatói, hanem oktatói oldal felé is. Milyen új eszközökkel javítanád a transzparenciát?  

MK:  Azt hiszem, ennek tárháza kimeríthetetlen, kezdve azzal, hogy platformjainkon (pl.: Facebook oldal, Instagram) a tevékenységeinkről naprakész tájékoztatást kapjanak a hallgatók. Ehhez köthető az HK-honlap megújítása, és új tartalmakkal való feltöltése is. Amellett, hogy ezeken a felületeken minél több információt találjanak a hallgatók rólunk, elengedhetetlennek tartom a személyes kapcsolatokat is. Fontos, hogy a képviselők ne csak ügyintézőként maradjanak meg a hallgatóknak, hanem olyan hallgatótársaknak, akik specifikus kérdéseikben tudják segíteni őket, hiszen értük jött létre a képviseleti rendszer. Ennek eszközei lehetnek az irodai ügyelet tartása, a közéletben vállalt aktív szerep. Célom a hallgatók és köztünk lévő bizalomnak az ápolása és erősítése, amelynek eszközei sokkal inkább emberi oldalról lehetségesek.

 


 

A HK-nak 14 szavazati jogú tagja van, melyből 13-an képviselői mandátummal, a Tisztújítás során közvetlen választás útján kerülnek be. Képviselői mandátumra a Kar aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatója pályázhat. A Képviselet 14. tagja az elnöke, aki tisztségviselői mandátummal rendelkezik. Ő a Kari HK és a Kari HÖK elnöke is egy személyben. HK elnöknek a KHÖK bármely tagja jelentkezhet a Tisztújításkor kiírt pályázat leadásával. Az elnök személyéről a pályázatok alapján a hallgatók által megválasztott 13 képviselő dönt. 

Macsek Kata teljes elnöki pályázatát ITT olvashatod.

 

Böröndy Júlia
 

Böröndy Júlia
főszerkesztő