Interjú Gulyás Eszterrel, az év hallgatójával

Interjú Gulyás Eszterrel, az év hallgatójával

“az Egyetemen legalább olyan fontosak az emberi dolgok, mint az, amit tanítanak”
Interjú Gulyás Eszterrel, az év hallgatójával

 

Kari Papír: Elnézve a teljesítményedet olyan, mintha neked nem is huszonnégy óra lenne egy nap. Hogyan tudtál létrehozni egy ilyen időbeosztást, amibe minden belefért?

Gulyás Eszter: Nekem sosem volt értelmes időbeosztásom, nem használtam se naplót, se semmit, csak csináltam a dolgokat, amiket éppen kellett, mert már sürgős volt, vagy ami eszembe jutott. Ennek ellenére valahogy mégis elkészültek. Úgy voltam vele, hogy ami nekem fontos, arra szakítottam időt.

 

KP: Gondolom az is segített, hogy a közéleti tevékenységeid inkább a tanulmányaid első felében, míg a szakmaiak inkább a második felében voltak jellemzők.

GE: Igen, abszolút, azért mindent nem lehet egyszerre.

 

KP: Hogyan tudtad összeegyeztetni a kutatást és a diplomát, nem ment egyik a másik rovására?

GE: A végén már összecsúszott, és akkor megijedtem, hogy nem lesz időm rá, de aztán sikerült. Sokat segített, hogy a kutatás határideje meg lett hosszabbítva augusztusig az eredeti június helyett, így a kettő véghajrája nem csúszott össze. A félév folyamán jó is volt, hogy nem csak a diplomára koncentrálok, mert attól nagyon be lehet csavarodni. Láttam barátaimon is, hogy mennyit segít, ha van valami más, ami hasonlóan fontos vagy érdekes.

 

KP: Az utóbbi egy évben vizuális preferencia vizsgálatokat végeztél. Tervezed folytatni a kutatást az egyetem után?

GE: Igen, szeretném. Egyrészt ez a téma engem nagyon érdekel, szívesen foglalkoznék vele később is, szerintem még sokat ki lehet hozni belőle. Illetve nem tudom elképzelni magam, hogy egy irodában ülök egész nap és ArchiCAD-ezek, szóval keresem ezeket az egyéb lehetőségeket. Szívesen elmozdulnék a környezet és építészet kapcsolatának vizsgálása felé, gondolkozom doktori iskolákon is, szóval nem szeretném a diplomával abbahagyni a tanulást és a kutatást sem.

KP: A diploma után most megpihensz egy kicsit vagy rögtön belevágsz a további munkába?

GE: Mindenképpen pihenek egy keveset. Leadtam szakmai gyakorlati Erasmus ösztöndíj pályázatot, a következő fél évben külföldön szeretnék dolgozni, onnan is tapasztalatot gyűjteni.

 

KP: Mit tartasz a legmeghatározóbb egyetemi élményednek?

GE: Szerintem az Egyetemen legalább olyan fontosak az emberi dolgok, mint az, amit tanítanak, sőt számomra még fontosabbak. Így a meghatározó dolgok közé nem tantárgyakat sorolnék, hanem szép pillanatokat, de ezek nagyon személyesek.

 

KP: Melyik terved volt az, amit a legjobban szerettél tervezni és nagyon jó visszatekinteni rá?

GE: Lakóépületek tervezéséből az első két feladatot nagyon szerettem. A csapatfeladatnál az volt a koncepciónk, hogy a lakótornyunk egy Maslow-piramis leképezése, így mindegyik szint egy helyiség volt, ami megfelelt valamelyik igényszintnek. Kicsit hülyeség, de nagyon jó volt csinálni. Illetve az idei féléves Diplomatervezést is nagyon élveztem.

 

KP: Ha azt mondanák az egyik tervedre, hogy megépítheted, melyiket választanád?

GE: A diplomát. Egyrészt azt tényleg rendesen kitaláltam, másrészt tényleg hasznos lenne, a többi inkább érdekes. Ez a terv valóban otthont adhat embereknek. 

Kulcsár Eszter
 

 
A Hallgatói Képviselet évente az alábbi díjakat ítéli oda a Kar oktatóinak a hallgatói szavazatok alapján: Év előadója, Év gyakorlatvezetője, Év konzulense. Az elmúlt egy éves OHV-értékelések összesítése alapján kerül odaítélésre az Év oktatója/OHV-díj, valamint a HK saját döntése alapján a kimagasló szakmai, tudományos, közéleti tevékenységet nyújtott hallgatóknak az Év hallgatója díjat adja át évről évre. A díjaknak archívumát ITT tekinthetitek meg.
 
Ezúton is gratulálunk az idei díjazottaknak az elismeréshez!
 
 
 
 
Böröndy Júlia
főszerkesztő