A 2016/17 tanév legjobbjai - OHV díj

A 2016/17 tanév legjobbjai - OHV díj

     A 2016-os Év oktatói szavazáson az Építészeti Ábrázolás Tanszék tanára, Dr. Pék Johanna részesült az OHV díjban. A diákjaival korrekt, segítőkész és kedves Tanárnő  geometriai és informatikai tantárgyait a jellemző precizitással és alapossággal oktatja. Ennek eredménye, hogy a 2013-as őszi félévtől minden egyes Oktatás Hallgatói Véleményezése során a Kar legjobban értékelt 10 oktatója közé került, ezek után nem meglepő, hogy az elmúlt évben 11. és 8. lett az egyetemi rangsorban, kari szinten pedig a hallgatók visszajelzései alapján a legkiválóbb oktató. Az eredményhirdetést követően, szakmai szemléletéről, sikereiről és jövőbeli terveiről beszélgettem a Tanárnővel.

     Arra a nem könnyű kérdésre válaszul, hogy „Hogyan foglalná össze oktatói tevékenységének alapelveit?“ a Tanárnő elmondta, hogy legfőbb célja a tudás minél magasabb fokú és hatékonyabb átadása. Továbbá célja olyan felkészülten bemenni a tanórára, hogy annak végeztével a diákok több tudással jöjjenek ki a teremből, mint ahogy bementek. 

     Valószínűleg nem tudatosan, de a Tanárnő egész életében figyelt az oktatóira, akik közül négyet ki is emelt életének különböző szakaszaiból. Általános iskolás diákként mély benyomást keltett benne irodalom tanára, ahogy  szakmájához hozzá állt, ahogy tanított, és amilyen szenvedéllyel tudott verseket elemezni. Később középiskolai közgazdaságtan tanára, egy klasszikus, bölcs, idősebb oktató gyakorolt rá nagy hatást. Egyetemi tanulmányai során pedig témavezetőjét, Szilasi Józsefet tekinti mesterének, akitől a szakmai tudás mellett, az amúgy is precíz tanárnő, a még nagyobb fokú pontosságot megtanulta. Az idei tavaszi félévből pedig angol tanárnőjét emelte ki, a páratlan oktatót, akivel a másfél óra csakúgy elröpül.

     Amikor az általa legjelentősebbnek vélt szakmai sikereiről kérdeztem, tisztán emlékezett arra a pillanatra, amikor disszertációjának írása közben egyik tételét sikerült bizonyítással is igazolnia, és hogy azután milyen izgatottan kereste fel témavezetőjét, akivel az adott tétel témakörét megvizsgálták és megállapították, hogy csakugyan korrekt volt a következtetése. Továbbá jó érzéssel tölti el, hogy az általa készített oktatási segédanyagok, melyekről korábban csak remélte, hogy hasznosak lesznek, ténylegesen sokat segítenek a diákoknak az adott tananyag elsajátításában. A szakmai sikereket illetően pedig, őt idézve: “Minden elismerés nagyon kedves számomra”. Úgy gondolja, ezek nagyon komoly és különösen motiváló visszajelzések arról, hogy amit az ember csinál, annak valóban van értelme.

     A szakmailag is folyamatosan aktív Tanárnő ismereteinek hatékonyabb átadása érdekében jegyzet készítését tervezi, illetve a kutatásban az elméleti matematikáról áttérve inkább az alkalmazáscentrikus, az építészetben is előforduló problémák azok, melyek érdekesek számára. Az oktatás terén pedig tovább folytatva munkáját mindent elkövet, hogy tudásából minél többet átadhasson hallgatóinak, “hiszen ezért vagyunk itt”.

A Kari Papír és a Hallgatói Képviselet nevében ez úton is gratulálunk a díj elnyeréséért!

Kovács Fruzsina
Főszerkesztő