A tanév legjobbjai - interjú Weiszkopf Andrással

A tanév legjobbjai - interjú Weiszkopf Andrással

„Weiszkopf András 2011-ben diplomázott a Karon, a Lakóépülettervezési Tanszéken, Kolossa József pártfogása alatt, így nem volt meglepő, hogy miután 2013-ban felvételt nyert a BME Építőművészeti Doktori Iskolájába, őt választotta mesteréül. Az elmúlt tanévben Építészet Alapjai tantárgyat konzultált André Zoltán mellett, valamint Lakóépülettervezés 2-t Kolossa József DLA-val. Időt nem sajnálva segédkezett a Lakóépületek és Kortárs Pályázatok című tárgy lebonyolításánál. Az oktatási tevékenysége mellett szervezési képességeivel is segítette az építészhallgatókat. Itt meg kell említenem a CASA 2015. évi nemzetközi pályázatát, amelyben tanszéki kapcsolattartóként számos feladatot vállalt a szervezési munkákból. Emellett a nevéhez köthető a tanszék honlapján fellelhető LakóBox elnevezésű játék grafikai arculatának megalkotása is. Aktív közösségi és oktatási tevékenysége révén vitathatatlanul érdemes az Év konzulense díjra.”

(idézet Farkas Péter méltatásából)

Weiszkopf Andrással, Az év konzulense díj nyertesével beszélgettem az ünnepi Kari Tanács utáni fogadáson. Korábban megkérdezett hallgatók úgy jellemzik, hogy figyelmes, segítőkész, motiváló és lelkes, így kellemes társalgásra számítottam, és így is történt.

A hallgatók rendkívül pozitív véleménnyel vannak rólad. Számítottál rá, hogy a visszajelzésüket egy ilyen díj formájában kapod meg?

Weiszkopf András: Abszolút nem. Meglepődtem, hogy engem szavaztak meg. Nagyon szuper érzés, egyben megható és végtelenül megtisztelő is.

Ismeretes, hogy a csapatjáték nálad esszenciális a sikerhez. Konzultációk során is elsődleges szempont?

WA: Igen, ez így van. Mindenféleképpen úgy igyekszem egy feladatról konzultálni, mintha ez egy közös utunk lenne a tervezővel. Persze szerintem az sem jó, ha a hallgató maga nem érzi sajátjának a munkát, így meg kell találni az arany középutat. Tulajdonképpen egy hajóban evezünk, de mindenkinek erősnek kell lennie.

Kitől tanultál legtöbbet, hogy jó konzulenssé válhass?

WA: A doktori iskolában Kolossa József a témavezetőm. Minden fogást, mindent, amit konzultáció során alkalmazok, azt tőle tanultam. Abszolút mesteremnek tartom minden tekintetben.

A doktori cím megszerzése után is szeretnél itt maradni tanítani?

WA: Igen, szeretnék maradni. Főleg ezért vagyok most itt a doktori képzésen. Vagyis ez is az egyik oka. Nagyon érdekel az oktatás, az építészetről való diskurálás.

Az eseményről készült további fotóinkat FB oldalunkon találjátok!

Németh Péter
író